terug

Manmade / No Human

Foto Jan Stel
Foto Jan Stel

Verlaten gebouwen, die ooit bruisten van het leven. Bijzondere vormen en architectuur, door de mens achtergelaten. Kunstfotograaf Jan Stel heeft een fascinatie voor deze gebouwen. In de Eduard Planting Gallery is van 24 september tot en met 5 november een expositie te zien van zijn werk, ter gelegenheid van het verschijnen van zijn eerste boek: Manmade/ No Humans.

In bijna twintig jaar heeft Jan Stel veel vergane glorie op de analoge en digitale camera vastgelegd. Daarvoor gaat hij op zoek naar intrigerende locaties en fotografeert het achtergelaten verleden met natuurlijk licht. De locaties die ooit bruisten van leven en bedrijvigheid zijn nu stil en zonder enige menselijke aanwezigheid.

Ronddwalen in de wondere wereld van verval. Door mensen bedacht, vormgegeven en gebouwd, maar nu door iedereen verlaten. Door de jaren heen heeft Jan Stel in binnen- en buitenland locaties gefotografeerd als een oude gashouder, staalfabriek, koeltoren, elektriciteitscentrale, wijnkathedraal en monumentale landhuizen.

Jan Stel - Le Gazomètre 06 - Courtesy Eduard Planting Gallery
Foto Jan Stel

Autodidact

Jan Stel (1970) is autodidact en al van jongs af aan met beeld bezig. ‘Manmade / no human’ is zijn tweede solo-expositie bij Eduard Planting Gallery. Het autonome werk van Jan Stel is meerdere malen bekroond en eerder te zien geweest op kunstbeurzen als de KunstRAI, PAN Amsterdam, REALISME en Rotterdam Contemporary Art Fair. Meer informatie: www.eduardplanting.com.