terug

‘Kiezen tussen jaren ’30 gevoel of journalistieke uitstraling’

Foto Eric Verdaasdonk
Foto Eric Verdaasdonk

Straatfotografie in zwart-wit, dat zijn de foto’s die Eric Verdaasdonk wil exposeren. Hij wil van Fifo Color graag weten op welk materiaal hij dit het beste kan doen.
“Ik heb een serie gemaakt over het dagelijks leven, wat er op straat gebeurd. Dat heb ik op verschillende plekken gedaan: in Argentinië, Azië, Jerusalem en Bolivia,” aldus Verdaasdonk. “Je ziet het leven zoals ik dat zie, de camera is immers het derde oog van de fotograaf. Ik kies in mijn foto’s voor zwart-wit: een duidelijk contrast. Dat is ook hoe ik het leven zie: in zwart-wit, dingen zijn goed of fout. Daarin zijn wat mij betreft weinig grijstinten te ontdekken.”
De foto’s van Verdaasdonk zullen vanaf augustus te zien zijn in een pop-up galerij in Antwerpen, die de fotograaf zelf opent. “Dat heb ik eerder al gedaan in Argentinië en Malaga.” De expositieruimte is 120 vierkante meter groot en wordt door de fotograaf zelf ingericht.
Qua materiaal denkt Verdaasdonk aan fotopapier in een lijst, met een passe-partout eromheen. “Een flinke uitsnede met een grotere lijst lijkt me mooi. Maar misschien moet ik ook eens kijken wat voor andere materialen mogelijk zijn.”
Foto Eric Verdaasdonk
Foto Eric Verdaasdonk

Het advies:

De materiaalkeuze hangt af van het doel van de beelden. Je zou ervoor kunnen kiezen om de beelden een ‘jaren ‘30 uitstraling te geven. In dat geval kun je kiezen voor Baryta papier, dit is een papiersoort met een offwhite gekleurd papieroppervlak en een lichte eiglans.
Wanneer de fotograaf de beelden juist meer kracht wil geven, is lustre papier een goede keuze. Dit heeft een witgekleurde drager, zodat het contrast in de beelden wat sterker wordt. De beelden krijgen zo een wat meer journalistieke uitstraling.
Zoals bij de meeste exposities is ook hier het formaat van de beelden afhankelijk van de kijkafstand van de bezoekers. Volgens de fotograaf zullen de gangpaden mogelijk zo’n vier meter breed zijn. Dit betekent dat de beelden op groot formaat geprint kunnen worden (bijvoorbeeld 80x120cm of 60x90cm). Daarbij kan het erg mooi zijn om een passe-partout rand eromheen te laten met een dun zwart lijntje. De uitstraling wordt hiermee chiquer.
Qua afwerking kun je kiezen voor het monteren van de prints op dibond of hardschuim met een frame erachter.
Ook een advies van een expert? Stuur een foto plus vraag naar redactie@pf.nl, onder vermelding van ‘afdrukadvies’.
Voor meer artikelen in de serie afdrukadvies klik hier.


Bekijk ook deze items