terug

Jury kiest Sophie Jung als winnaar ING Unseen talent Award

Unseen en ING kondigen met trots Sophie Jung (LU) aan als winnaar van de eerste editie van de ING Unseen Talent Award. De award biedt een internationaal platform voor nieuw Belgisch, Nederlands en Luxemburgs fotografietalent en geeft hen de kans hun werk op internationale schaal te presenteren.

winnaar-skype
Bekendmaking Talent Award via Skype

De jury koos op de dag van de officiële opening van de Unseen Photo Fair de winnaar van de ING Unseen Talent Award. Sophie Jung krijgt een productiefonds van €10.000. De jury bestaat uit een gevarieerde selectie professionals uit uiteenlopende fotografie-gerelateerde vakgebieden: Frits Gierstberg (conservator Nederlands Fotomuseum, Rotterdam), Kaat Celis (voormalig hoofd Fotografie De Morgen (BE) en oprichter arts management company Sluitertijd), Sanne ten Brink (hoofdconservator, ING Collectie), Duncan Forbes (directeur en curator Fotomuseum Winterthur) en Paul di Felice (co-directeur en curator van Café Crème edition en European Month of Photography Luxembourg).
Lara
Lara Gasparotto, winnaar van de publieksprijs.

Lara Gasparotto wint de Publieksprijs die via een online stemming eerder deze maand bekend werd. Gasparotto ontvangt een commissie om nieuw werk te maken voor de ING Collectie. Het werk van alle finalisten zal in het voorjaar van 2016 worden tentoongesteld in de Neumünster Abbey in Luxemburg.
De jury was onder de indruk van de creativiteit van de kunstenaars en de kwaliteit van het werk, vooral gezien het abstracte thema en de korte tijd die ze hadden om het werk te maken. Het was niet makkelijk om tot een keuze te komen maar de jury was unaniem: “Het winnende werk daagt ons begrip van fotografie uit. Het werk van Sophie Jung is geworteld in het verleden van het medium, maar is ook zeer gericht op de toekomst en de nieuwe mogelijkheden voor de fotografie.”
Het juryrapport stelt: “Deze nieuwe generatie van kunstenaars presenteert fotografie meer en meer in relatie tot andere media. Nieuwe en onbekende mogelijkheden worden onderzocht. Sophie Jung heeft werk geproduceerd dat ons herinnert aan de analoge periode in de fotografie. Tegelijkertijd rekt ze de grenzen en de mogelijkheden van het medium op door bijvoorbeeld geluid en tekening toe te voegen aan het werk, waardoor het de kijker een geheel nieuwe ervaring biedt.”
genomineerden
Enkele finalisten ING Unseen talent Award

De finalisten van de ING Unseen Talent Award hebben de afgelopen twee maanden gewerkt aan het thema ‘ Who are we here for?’. “Het is heel verrassend en educatief om te zien hoe deze jonge kunstenaars dit onderwerp hebben geïnterpreteerd en vertaald hebben naar een fysiek werk. De een heeft het onderwerp heel conceptioneel bepaald, anderen bekeken het veel meer vanuit de esthetische of romantische hoek.“
ING Art Management en Unseen hebben vijf exceptionele finalisten gekozen uit een lijst getalenteerde kunstenaars, genomineerd door een comité van fotografieprofessionals uit de Benelux. Deze kunstenaars werden beloond met een bijzonder empowerment traject. Ze mochten werk maken voor de ING Collectie. Het traject bestaat uit coaching-sessies door de internationaal gevestigde kunstenaar Rineke Dijkstra en diverse workshops met professionals uit de fotografie. Het uiteindelijke werk van deze nieuwe talenten wordt in de niches van de Gashouder op Unseen Photo Fair 2015 tentoongesteld. Hiermee krijgen de fotografen de mogelijkheid hun werk te introduceren aan de internationale kunstwereld.
De genomineerde kunstenaars voor de ING Unseen Talent Award waren:

  • Lara Gasparotto (BE)
  • Olya Oleinic (NL)
  • Sebastién Bonin (BE)
  • Sjoerd Knibbeler (NL)
  • Sophie Jung (LU)

Bron: Unseen Amsterdam


Bekijk ook deze items