terug

Juridisch gevecht rond werk Vivian Maier duurt voort

© Vivian Maier/Maloof Collection
© Vivian Maier/Maloof Collection

Jeffrey Goldstein, die tot voor kort een groot deel van het werk van de Amerikaanse straatfotografe Vivian Maier in handen had, spant een rechtszaak aan tegen de nalatenschap van Vivian Maier. Daarmee wordt nog een hoofdstuk toegevoegd aan de juridische strijd die nu al enkele jaren duurt rond de rechten van het werk van Maier. Voor buitenstaanders is het verhaal nauwelijks meer te volgen.
Goldstein en John Maloof, die het grootste deel van de collectie van Maier in handen heeft, zijn al jaren verwikkeld in een juridische strijd rond de copyrights van de foto’s met Cook County, een deelstaat in de VS. De county wil het werk van de fotografe veiligstellen voor mogelijke erfgenamen.
Vanwege de dreiging om betrokken te raken bij een slepend juridisch gevecht, verkocht Goldstein december vorig jaar het grootste deel van zijn collectie (ruim 17 duizend negatieven) aan de Canadese Bulger Gallery. Goldstein heeft nog wel een aantal prints en films in handen. Deze moet hij mogelijk overdragen aan de county, als deze door de rechter in het gelijk wordt gesteld. Voor het zover komt, heeft Goldstein een rechtszaak aangespannen tegen de nalatenschap van Maier. Inzet: compensatie voor al het werk dat hij en anderen hebben gedaan om de collectie van Maier bekend te maken onder het grote publiek. Niet alleen door prints te laten maken van de negatieven die hij in handen had, maar ook door het archiveren en in kaart brengen van zijn collectie. Volgens Goldstein hebben hij en John Maloof zo’n vijf jaar werk gehad aan het ‘tot leven brengen van het werk van Maier’. Dankzij het werk van Goldstein en anderen zijn de foto’s van Maier bekend geworden en daardoor hebben deze hun waarde gekregen, zo argumenteert hij.
Het werk van de Amerikaanse straatfotografe Vivian Maier (New York, 1926 – 2009) is al een aantal jaar inzet van een juridisch gevecht. Maier, professioneel nanny, documenteerde in haar vrije tijd het leven in grote Amerikaanse steden zoals New York en Chicago. Ze liet een indrukwekkend oeuvre na van 100.000 negatieven. Naast foto’s maakte ze op straat talloze film- en geluidsopnames. Haar werk werd pas tegen het einde van haar leven ontdekt. Wegens wantbetalingen werd in 2007 de inhoud van haar fotografische opslagruimte verkocht via een veiling. De inhoud van de opslag werd aan verschillende klanten verkocht. Een groot deel kwam in handen van John Maloof (bekend als de Maloof Collection). Op basis van de door hem gekochte werken was in 2014 een tentoonstelling in Foam te zien. Vivian Maier overleed in 2009 op 83-jarige leeftijd. Het grote succes van haar werk heeft ze niet meer meegemaakt.
Bron: www.petapixel.com
 


Bekijk ook deze items