terug

Het decembernummer van Pf is uit!

Cover: Alek Bruessing
Cover: Alek Bruessing

Het decembernummer van Pf is uit. Natuurlijk besteden we in deze editie uitgebreid aandacht aan de top drie van de Pf portfolioprijs. Daarnaast hebben we aandacht voor vernieuwing in de fotografie. Zo komen zes fotografen aan het woord die voorop lopen in hun segment, bespreken we tools voor het filmen, maar ook handige ‘gadgets’ voor Iphone-fotografie. Bekijk hieronder de hele inhoud.
Winnaar Portfolioprijs: Carla Kogelman!
Carla Kogelman is de winnares van de Pf Portfolioprijs 2014. Voor de wedstrijd stuurde zij vier beelden op van haar serie ‘Ich bin Waldviertel’. De jury is erg enthousiast over deze serie die puurheid en onbezorgdheid uitstraalt.
Tweede prijs: Douwe van de Voort
Douwe van de Voort eindigde met zijn portfolio ‘A State of Devotion’ op de tweede plaats in de Pf Portfolioprijs. In deze serie doet hij onderzoek naar aanbidding in de 21ste eeuw.
Derde prijs: Mascha Joustra
Met haar serie Fier-Fragile over meisjes van 13 heeft Mascha Joustra de derde prijs gewonnen in de Pf Portfolioprijs.
Publiekswinnaar: Kees Looijesteijn
Kees Looijesteijn kreeg van het publiek de meeste stemmen binnen voor zijn serie ‘Straatverkopers in de avond op 2700 meter hoogte in Cajamarca (Peru)’ en daarmee is hij de winnaar van de Pf Publieksprijs.
Geef smoel aan je portfolio
Je portfolio is het ultieme middel om indruk te maken op potentiële opdrachtgevers of om op te vallen fotografiewedstrijden. Sonja van Driel geeft tips om het perfecte portfolio samen te stellen.
Columns:
– Lars Boering
– Filip Naudts
Go Live met Olympus
Het woord ‘smartphone’ bestaat wel. Het woord ‘smartcamera’ nog niet. Toch kunnen de nieuwste camera’s zoveel meer dan de oude, dat het misschien wel tijd wordt om dat woord in te voeren. Olympus biedt met Live Time en Live Composite nieuwe mogelijkheden.
360 graden fotografie
360 graden fotografie is een redelijk nieuwe en sterk groeiende markt. Dan hebben we het niet over sfeervolle panoramafoto’s, maar over productopnames voor webwinkels.
Koplopers 
Sportfotograaf Pim Ras
Wie ‘Pim Ras’ zegt, zegt ‘sportfotografie’. Deze koploper op het gebied van sportfotografie weet als geen ander precies op het juiste moment de emotie vast te leggen en heeft daarmee al vele malen Die Ene Foto geschoten.
Studiofotograaf Ruud Baan
Een Ruud Baan-foto is nooit saai. Ontploffingen, vlammen, verfbommen: de heer en meester van de studio trekt alles uit de kast om een foto net even meer edge te geven.
Portretfotograaf Károly Effenberger
Zo nu en dan trapt portretfotograaf Károly Effenberger tegen de schenen van sterren die hij portretteert. Desondanks blijft Effenberger stoïcijns zijn eigen pad volgen.
Bruidsfotograaf Kars Tuinder
Kars Tuinder sleept award na award binnen in het genootschap van de beste bruidsfotografen ter wereld. Hij geeft alles voor de fotografie.
Documentair fotograaf Marieke van der Velden
Topfotograaf Marieke van der Velden vroeg zich al op jonge leeftijd af hoe ze de extremen van de wereld als oorlog en onrecht kon voorkomen. Haar camera was het antwoord, een stukje bewustwording aan de wereld toevoegen het doel.
Reclamefotograaf Alek Bruessing
Tot in de puntjes gestileerde beelden waarin ook imperfectie haar plek heeft, dat is waar Alek Bruessing in uitblinkt. Een rasechte perfectionist, die niet schroomt zijn mening te ventileren.
 
Het beste voor je iPhone
De enorme hoeveelheid bijzonder beeld dat is gemaakt en nog steeds wordt gemaakt met smartphones is verbazingwekkend. Vooral de iPhone blijkt hierbij populair. In dit artikel bespreken we een aantal leuke iPhone gadgets.

Social media voor de fotograaf
Social media zijn een steeds belangrijker instrument voor de fotograaf. Pf bespreekt de verschillende opties en hun voor- en nadelen met fotografen Frank Doorhof en Claire Droppert.

Kiek ‘ns an
In deze tiende aflevering spreken we met Izak van Maldegem uit Arnemuiden. Met zijn bedrijf Sky Pictures Fotografie vliegt hij vanaf Zeeland Airport bij Arnemuiden met zijn Cessna 172P minstens het hele land over als luchtfotograaf.
 
Ernst Coppejans
De inzending waarmee Ernst Coppejans de SO 2014 op naam heeft geschreven bestaat uit twee verhalen. Het eerste deel komt uit de serie Dans le Milieu, een serie over homoseksuele mannen in West-Afrika. Het andere deel van de inzending bestond uit een serie portretten van amateur worstelaars in Senegal.

Dubbelinterview: Pinckers en Delbrouck
In de week van de opening van hun duo-tentoonstelling in Antwerpen spreken de Belgische fotografen Max Pinckers en Vincent Delbrouck apart van elkaar over de omgang met exotisme, wat documentaire fotografie is en de raakvlakken in hun werk ondanks het verschil in aanpak.
 
Tools voor filmmakers
Bij het maken van een film komt veel kijken. Handige tools kunnen je filmwerk perfectioneren. In dit nummer bespreken we aan aantal handige filmtools.

 
———————————————
Portfolio
Amos Chaplle
——–————————————
 
VASTE RUBRIEKEN

  • Start
  • BFN
  • Boeken
  • Exposities

Bestel het nummer hier!