terug

Decembernummer van Pf is uit

PF_8-2015_LR-PDF 1
Coverfoto © Saskia Wagenvoort
In dit nummer aandacht voor onderstaande onderwerpen. Het portfolio is deze keer van Portugees André Brito, bekend om zijn ‘fine art’ naaktfotografie. Hij fotografeert krachtige vrouwenlichamen in houdingen die alleen getrainde, lenige lichamen aan kunnen nemen. Brito: “Ik werk alleen maar met sterke modellen, sterke vrouwen. Je zult bij mij geen fragiele modellen voorbij zien komen.” 

FOTOPROJECT
Imperial Courts
Dit documentair project kun je het levenswerk van Dana Lixenberg noemen. Imperial courts gaat over het leven in het gelijknamige getto in Los Angeles met een serie zwart-wit portretten van de overwegend zwarte bewoners, maar ook met omgevingsbeelden, een video-installatie en een webdocumentaire.
Law and Order
Vijf jaar lang heeft Jan Banning aan zijn nieuwe project Law and Order gewerkt. Het was geen eenvoudige opgave om gevangenissen binnen te komen, maar de drijfveer van Banning was groot.


FOTOGRAFIE
Innovatieve foodfotografie
Tot in de puntjes opgemaakte borden op keurig gedekte tafels zijn verleden tijd. De Duitse fotograaf Pavel Becker en designer Nora Luther zetten de klassieke foodfotografie op z’n kop. Met hun vliegende recepten brengen zij een georganiseerde chaos naar de keuken.
Saskia Wagenvoort 
In welke hoedanigheid dan ook, Saskia Wagenvoort gaat voor een prachtig resultaat. Ze is niet alleen docent, maar doet ook visagie, haarstyling, productie en casting. Sinds kort mag ze fotograaf aan dit lijstje toevoegen.
Paolo Ventura
De Italiaanse kunstenaar Paolo Ventura maakt foto’s zonder daarvoor ooit zijn huis te verlaten. De vaak gedateerd aandoende stedelijke omgevingen die hij vastlegt, komen volledig uit zijn verbeelding. In de verhalende fotoseries komen geschiedenis, fantasie en surrealisme op een vreemde, nostalgische manier tot leven.


TECHNIEK
AF-S NIKKOR 200-500MM F/5.6E ED 
Begin augustus kondigde Nikon aan dat het supertelelandschap ingrijpend zou veranderen door de komst van de AF-S NIKKOR 200-500mm f/5.6E ED VR: het grootste zoomobjectief met een vast diafragma in het huidige NIKKOR-assortiment.
Adapters
Adapters om objectieven van het ene merk op camera’s van het andere merk te gebruiken, bestaan al heel lang. Met de komst van spiegelloze systeemcamera’s zijn de mogelijkheden enorm toegenomen. Is de universele objectiefvatting een feit?


Ondernemen | Fotograaf zoekt fonds
Vrij werk en fondsenwerving. Voor een aantal fotografen zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden. In deze editie zetten we de belangrijkste fotogerelateerde fondsen op een rijtje en laten we ervaringsdeskundigen aan het woord. Welke tips kunnen zij geven bij het doen van een aanvraag?
DuPho | Toekomstperspectief  
Vier jonge DuPho-leden, die zich twee jaar geleden als zelfstandig fotograaf vestigden, vertellen over hun verwachtingen en de manieren die zij vonden om als fotograaf aan de bak te komen.
Juridisch | Het nieuwe auteursrecht
Behalve het auteurscontractenrecht dat afgelopen zomer is ingevoerd, is het auteursrecht al jaren niet gewijzigd. De toepassing van dit auteursrecht op het ‘nieuwe’ internet roept soms nog wel vragen op. In het voorjaar van 2014 werd eindelijk duidelijk dat embedden is toegestaan, maar wat is het en wat zijn de consequenties daarvan voor fotografen?


VASTE RUBRIEKEN
-Start
-Kiek ‘ns an
-Column Filip Naudts
-Boeken


Online aanvullingen op Pf nr. 8:


Bekijk ook deze items