terug

Heilige graal aan ruimtevaart memorabilia: Zeiss lens

Beeld: NASA
Beeld: NASA

Veilinghuis RR uit Boston biedt een bijzonder object aan: een Zeiss lens die gebruikt is tijdens een missie naar de maan. Astronaut Dave Scott gebruikte de lens tijdens de Apollo 15 missie. De lens wordt aangeboden tijdens de Ruimte en Luchtvaart veilig, die loopt van 14 tot 21 april. Volgens RR Auction gaat het om de ‘heilige graal aan ruimtevaart memorabilia’. Qua waarde wordt dan ook fors ingezet: deze wordt geschat op 400 duizend tot 600 duizend dollar.

De Apollo 15 missie was de vierde in het Apolloprogramma van de NASA. Doel van deze missie was om zoveel mogelijk kwalitatief goed beeldmateriaal te verkrijgen. In aanloop naar de missie werd daarom veel aandacht besteed aan de fotografie. De astronauten moesten immers voor de beelden zorgen. De foto’s zouden een enorme wetenschappelijke waarde vertegenwoordigen en een belangrijke rol hebben bij het in kaart brengen van de maan. De vraag was: met welke camera sturen we de astronauten op pad? Daarvoor moest een betrouwbare camera worden gezocht, die ook zou functioneren onder moeilijke omstandigheden. Fotograferen in een astronautenpak en onder tijdsdruk: dat maakte het voor de astronauten een uitdaging om goede beelden te verkrijgen. Uiteindelijk werd gekozen voor een Hasselblad met 70 mm frame en verwisselbare lens.

De lens
De lens

De lens die werd uitgekozen was de Zeiss Tele-Tessar 500mm f/8 lens, gemaakt voor de Hasselblad Electric Data Camera (HDC). De zilveren lens is zo’n dertig centimeter lang en is uitgerust met speciale schuifjes. Dankzij deze schuifjes kan de astronaut, zelfs met zijn handschoenen aan, scherp stellen en het diafragma wijzigen. De lens en camera zijn in zilver uitgevoerd om de interne temperatuur in het apparaat niet te ver op te laten lopen in de enorme hitte op het maanoppervlak. Aan het uiteinde van de lens en op de lensdop zit duct tape, waarop de naam D.R Scott is geschreven.

De bijzondere schuifjes
De bijzondere schuifjes

In totaal zijn 293 foto’s gemaakt met deze lens. De lens heeft gebruikerssporen van het intensieve gebruik op de maan. Scott is zelfs een keer gevallen tijdens een maanwandeling met de camera in zijn hand. De duct tape is vermoedelijk afkomstig van een rol die mee is gebracht tijdens de missie. Op de tape zit zelfs wat stof van de maan, aldus RR Auction.

Astronaut Dave Scott - beeld NASA
Astronaut Dave Scott – beeld NASA

“Na onze drie dagen op de maan, is de lens teruggebracht naar de Commando Module die in de baan rond de maan zweefde. Daar is de camera nog twee dagen gebruikt voor het fotografen van het maanoppervlak. Naderhand heb ik de lens van de NASA gekregen als persoonlijk aandenken aan de missie. Ik heb de lens altijd in mijn bezit gehad,”aldus astronaut David Scott in een brief die bij de lens zit. Meer informatie vind je hier.


Bekijk ook deze items