Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Foto’s met een muzikaal randje

Foto Dion de Jong
Foto Dion de Jong

Hij is pas afgestudeerd als gitarist aan de Rockacademie, maar toch slaat Dion de Jong professioneel gezien een andere weg in: hij ambieert een carrière als filmmaker en fotograaf. “We leerden op de Rockacademie dat het belangrijk is om je als band of artiest goed weg te zetten op internet. Een goede persfoto van je band of een sterke videoclip van je nieuwe single kan dan niet achterblijven. Het leek me handig als ik hier zelf voor zou kunnen zorgen. In plaats van een nieuwe gitaar heb ik mijn geld gestoken in een nieuwe camera, waarmee ik kon filmen. Al snel ging ik met klasgenoten mee, om foto’s en filmpjes te maken. Die pakten goed uit en ik dacht: hier zit wat in.”

Voor (beginnende) fotografen geldt net als voor beginnende bands het belang om zich te profileren. Dion pakt dat grondig aan. Over de lancering van zijn website heeft hij een persbericht geschreven. Daarin vertelt hij ook over zijn achtergrond en motivatie. Een slimme zet om zijn bekendheid te vergroten, al gaat het op dit moment goed met zijn bedrijf. “Ik kan leven van de fotografie, dus dat is heel mooi. Maar je weet nooit of dat over vijf maanden nog steeds het geval is. Ik wil me onderscheiden door snoeihard te werken, het beste eruit te halen en anderen een stapje voor te blijven. Dat klinkt heel clichématig natuurlijk. Maar ik ben er wel heel serieus mee bezig.”

Foto Dion de Jong
Foto Dion de Jong

Hij heeft daarom veel energie gestoken in zijn website. “Ik heb voor een heel duidelijke website gekozen, waarbij beeld voorop staat en daarna volgt de tekst. Ik hoop dat mensen zo getriggerd worden door het beeld en dan verder lezen.”

Klanten zien het volgens Dion als een meerwaarde dat hij een muziekopleiding heeft gevolgd. “Mensen waarderen het ‘muzikale randje’ dat aan mijn werk zit. Ik probeer met alles wat ik maak een verhaal te vertellen; een beetje zoals een goede song. Ik wil wel dat mijn werk logisch en duidelijk is, maar het hoeft niet 100 procent volgens de regels te zijn. Zo wordt het uniek.”

Zelfportret Dion de Jong
Zelfportret Dion de Jong

Via zijn studie heeft hij een goed netwerk opgebouwd met potentiële klanten.“Op de Rockacademie zit een grote groep die goede foto’s en video’s nodig heeft. Zij waarderen het wel, een fotograaf die zelf artiest is. De kennis van muziek en ritme helpt bij het editen, ik kan meetellen en zorg ervoor dat de beelden precies passen op de beat. Bovendien heb ik meer gevoel bij wat een artiest voelt en bedoelt. Ook bedrijven waarderen dat rock & roll tintje – mijn klanten willen een bedrijfsfilm die minder grijs en zakelijk is.” Via een stage bij een boekingsbureau kwam hij in contact met Ronnie Flex. Het leverde een shoot op voorafgaand aan zijn concert in Ahoy.

Bruidsfotografie

Naast de muziekwereld richt Dion zich ook op bruidsfotografie. Op het eerste oog een heel andere tak van sport. “Het lijkt heel anders en er zitten best verschillen tussen. Tegelijkertijd geldt zowel bij de evenementenfotografie als het fotograferen van bruiloften dat je op het juiste moment op de juiste plek moet zijn. Bij concerten kunnen de plekken waar zich iets interessants afspeelt ook snel wisselen. Dat vind ik leuk aan dit type fotografie. Bij bruiloften geldt wel vaak dat er een draaiboek is en binnen dat draaiboek zijn er vrij veel statische momenten. Een toost uitbrengen, eten: bij dat soort dingen zitten mensen vaak. De kunst is om binnen dat statische draaiboek een uitdaging te zoeken in het creatief vastleggen van deze momenten.”

Foto Dion de Jong
Foto Dion de Jong

Ondanks zijn keuze voor de fotografie hangt Dion zijn gitaar niet aan de wilgen. “Ik wil financieel niet afhankelijk zijn van de muziek, maar ik speel nog steeds gitaar. Ik ben nu bezig met een aantal eigen nummers.”

Meer informatie: www.diondejong.nl.


Bekijk ook deze items