terug

Fotografe maakt boek van afwijzingsbrieven

Foto Dana Stirling
                                                                                                                        Foto Dana Stirling

Succes wordt breed uitgemeten in onze maatschappij. Op social media lezen we vooral over elkaars successen en hoe blij en gelukkig we zijn. Fotografe Dana Stirling laat in haar boek ‘Dear artist, we regret to tell you’ de andere kant van de medaille zien. In haar boek zijn afwijzingsbrieven die ze door de jaren heen ‘verzamelde’, gebundeld.
Dana Stirling is niet wat je noemt onsuccesvol. De foto’s van de zesentwintigjarige zijn te zien geweest in prestigieuze galerieën over de hele wereld, van de Saatchi Gallery in Londen tot Aperture in New York.
Maar in haar nieuwe boek toont Stirling haar strijd om ‘het’ te maken als fotograaf. In het boek zijn dertien afwijzingsbrieven opgenomen – onder meer afkomstig van magazines, websites en instellingen. Het is slechts een kleine greep uit het totaal aantal afwijzingen dat ze in de loop der jaren heeft ontvangen. ‘Na vijftig brieven ben ik gestopt met tellen,’ vertelt de fotografe aan website Hyperallergic.
In deze maatschappij met kindsterren en mensen die, bijvoorbeeld door tv-programma’s, in relatief korte periode bekend worden en succes krijgen, laat dit boek zien dat veel kunstenaars een langzamer (en hobbeliger) pad bewandelen op de weg naar succes.
Volgens Stirling is de meest pijnlijke afwijzing die ze ooit ontving een brief van de galerie van de onderwijsinstelling waar ze een masteropleiding in de kunst volgde. “Ook al heeft de school geen ruimte om de kunstwerken van alle studenten te laten zien, toch voelt zo’n afwijzing als teken dat zelfs de school niet in je werk gelooft..’
Van de uitgave zijn slechts 150 exemplaren gemaakt. Ze zijn te bestellen via dana.stirling1@gmail.com.
Bron: www.hyperallergic.com


Bekijk ook deze items