Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Fotografe Lixenberg klaagt Spotify aan

spotify-0Fotografe Dana Lixenberg heeft een zaak aangespannen tegen de streamingdienst Spotify. Deze heeft zonder toestemming een foto die ze maakte van rapper Notorious B.I.G. gebruikt. Lixenberg maakte de zwart-wit foto rond 1996. Een jaar later werd de rapper, die ook bekend stond als ‘Biggie’, doodgeschoten.

‘Voor Spotify is het kennelijk niet genoeg om muzikanten te bestelen, ook al kon het alleen over de ruggen van deze muzikanten uitgroeien tot een bedrijf met een waarde van 8 miljoen dollar, ze doen hetzelfde nu ook bij fotografen,’ zo is te lezen in de aanklacht die Lixenberg vrijdag indiende bij een rechtbank in Californië.

Volgens Lixenberg heeft Spotify haar auteursrechten geschonden. Een vergelijking tussen het origineel en de foto die Spotify heeft gebruikt, laat volgens de fotografe zien dat er geen twijfel over kan bestaan dat het dezelfde foto betreft.  ‘De onderdelen, compositie, kleuren, arrangement, onderwerp, belichting en algehele verschijning van de beelden zijn identiek of op zijn minst substantieel gelijk.’

De advocaat van Lixenberg, Scott Burroughs, eist van Spotify onder meer een schadevergoeding en de betaling van de gerechtelijke kosten.

Aan de Volkskrant laat de fotografe weten dat de aanklacht tegen Spotify onderdeel is van een grotere zaak rond foto’s die ze in de jaren negentig van de rappers Tupac en Notorious B.I.G. maakte. Deze foto’s, gemaakt voor Vibe, worden vaker onrechtmatig gebruikt, terwijl Lixenberg de rechten in handen heeft.

Via Grimm gallery, die de fotografe in Nederland vertegenwoordigen, laat ze weten dat ze niet inhoudelijk op de zaak wil reageren.

Bron: Hollywood Reporter


Bekijk ook dit item