Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Flaming Grace – uit fascinatie voor roodharigen

Foto Vivian Keulards
Foto Vivian Keulards

Ze zouden gevoeliger zijn en bij een operatie lastiger te verdoven. In de Middeleeuwen belandden ze op de brandstapel, omdat men dacht dat het heksen waren. En alhoewel ze in ons land steeds meer op een voetstuk worden geplaatst, wordt menigeen in zijn jeugd gepest: roodharigen. Fotografe Vivian Keulards maakte jaren portretten van kinderen met een rode haardos. Ze worden gebundeld in het boek ‘Flaming Grace’.

Keulards heeft een persoonlijke fascinatie voor roodharigen. Niet omdat ze zelf rood haar heeft, of één van haar kinderen. “Mijn fascinatie begon bij het uiterlijk. Mensen met rood haar vallen altijd op in een massa, tussen alle kleurschakeringen die er zijn. Hun huid, vaak met sproeten, lijkt bijna doorzichtig. Ze geven me altijd een beetje een dubbel gevoel: enerzijds vind ik ze heel mooi, maar anderzijds is die schoonheid ook intimiderend. Als ze me aankijken word ik niet bang, maar het geeft wel een overweldigend gevoel.”

Foto Vivian Keulards
Foto Vivian Keulards

De eerste foto’s voor deze serie maakte ze tijdens haar studietijd aan de Fotoacademie. “Ik heb destijds vrij werk gemaakt van roodharigen. Dat viel erg in de smaak. Niet lang daarna verhuisde ik naar Amerika. Op de academie leerde ik dat zes tot zeven beelden genoeg waren voor een serie. In Amerika dachten ze daar heel anders over. Wij nemen een serie pas serieus als deze minstens uit twintig beelden bestaat, kreeg ik te horen. Ik vond het niet erg, want daardoor kon ik doorgaan met het project.”

Vanaf 2007 keek Keulards op straat daarom goed om zich heen. “Ik was telkens verrukt als ik een roodharig kind zag lopen. Dan benaderde ik de ouders met de vraag of ik hun kind mocht fotograferen.” De foto’s uit de serie Flaming Grace zijn gemaakt in de VS, Ierland en Nederland.

Foto Vivian Keulards
Foto Vivian Keulards

Op diverse portfolioreviews kreeg Keulards positieve reacties op haar roodharigen. “Waarom maak je er geen boek van, was een veel gehoord advies. Daar ben ik inmiddels al best lang mee bezig. Het uitgeven van een boek is een vak apart. Ik ben best perfectionistisch, dus ik wil het wel goed doen. Dat betekent bijvoorbeeld zoeken naar iemand die kan zorgen voor een goede opmaak.”

Dat is naar volle tevredenheid gelukt. “Teun van der Heijden van Heijdens Karwei heeft het boek prachtig ontworpen. Ik was zo blij toen hij het voor het eerst liet zien. Enkele portretten uit de serie zijn verkocht aan kunstverzamelaars. Met het boek wilde ik ook die richting op. Daarom verschijnt het boek in een beperkte oplage van 500 stuks en worden ze genummerd. Ook was ik op zoek naar iets extra’s dan alleen maar een boek met portretten. Teun kwam met het idee om te starten met een aantal mooie vellen dun papier, in de verschillende tinten rood. Daardoor krijgt het boek het poëtische waar ik naar op zoek was. Met een goede opmaak krijg je echt een boek met toegevoegde waarde.”

Foto Vivian Keulards
Foto Vivian Keulards

Crowdfundingactie

Om het boek te financieren is de fotografe een crowdfundingactie gestart. “Dat is zowel zenuwslopend als hartverwarmend. Het laatste vanwege de lieve berichten die je krijgt en de steun uit onverwachte hoek. Spannend is het of ik het bedrag ga halen. Als ik de computer aanzet, kijk ik eerst naar hoe het staat met de actie.”

“Ik ben nu een crowdfundingactie gestart via voordekunst. Ik heb nog even getwijfeld over ik niet met Kickstarter aan de slag moest vanwege mijn buitenlandse connecties, maar ik woon nu weer in Nederland en voordekunst heeft alles goed georganiseerd. Ze schrijven zelfs fondsen voor je aan en begeleiden je persoonlijk door de campagne. Dat vond ik wel zo prettig.”

Foto Vivian Keulards
Foto Vivian Keulards

“Via de crowdfundingactie probeer ik 9 duizend euro op te halen. Het uitgeven van het boek kost al snel zo’n 15 duizend euro. Het ontbrekende deel financier ik zelf. Met de verkoop van het boek en dankzij exposities hoop ik uiteindelijk break even te spelen. Sommige mensen denken nog dat je veel geld verdient met het uitgeven van boeken, maar dat is dus echt niet zo! Ik zie het als afronding van dit mooie project waar ik zoveel plezier aan heb beleefd, als een soort dikke kers op de taart.”

De actie loopt nog tot 21 juli. Inmiddels heeft ze ruim de helft van het bedrag binnen. De actie is hier te vinden. Meer informatie: www.viviankeulards.nl.


Bekijk ook deze items