terug

‘Doorleefde’ vrouwen in de schijnwerpers

Foto Sara Donkers
Foto Sara Donkers

Sara Donkers maakte een fotoserie over krachtige vrouwen. “De vrouwen die geportretteerd zijn, hebben veel meegemaakt. Het zijn vrouwen van de straat. Geweld, verslaving, prostitutie, van alles kwam voorbij. Ze hadden de kracht om hun oude leventje achter zich de laten. Sommigen zijn gestopt met de prostitutie, anderen met een verslaving. Het zijn krachtige vrouwen, die wel zijn beschadigd. Deze vrouwen verdienen een plekje in de schijnwerpers. Een droom van me is om deze vrouwen te zien op een billboard voor een stoer kledingmerk.”

“Vrouwen empowerment is een onderwerp dat me al langer bezig houdt. Als fotograaf, maar eigenlijk daarvoor ook al. Ik werkte in het verleden als psycholoog bij verschillende praktijken en een vrouwenopvang. Het is een rode draad in mijn werk.”

Foto Sara Donkers
Foto Sara Donkers

“Bij dit project wilde ik vrouwen fotograferen die wat hebben meegemaakt, doorleeft zijn als het ware. Ik wilde hen in hun kracht zetten. Ondanks dat deze vrouwen beschadigd zijn, zijn ze toch heel sterk. Vijf vrouwen heb ik geportretteerd. Sommigen wonen inmiddels op zichzelf en hebben een baan, anderen zoeken een plek voor zichzelf. Een van hen werkt als ervaringsdeskundige bij Nextstep van de Iriszorg. Dit is een organisatie die vrouwen helpt om uit de prostitutie te stappen.”

Het project leidde tot bijzondere ontmoetingen. “De vrouwen waren heel open over wat ze hebben meegemaakt. Het fotograferen van vrouwen met zo’n heftig verleden is wel even wat anders dan een luchtige fotoshoot van een model. Voor de vrouwen zelf was het ook speciaal. Er was een visagist en hun haar werd gedaan. Zij voelden zich tijdens de shoot steeds sterker, dat zag je ook terug. Gelukkig maar, want ik wilde ze absoluut niet als slachtoffers neerzetten.”

Foto Sara Donkers
Foto Sara Donkers

Krijgt het project een vervolg? “Ik heb wel een aantal ideeën. Een van de vrouwen werkt als ervaringsdeskundige binnen de verslavingszorg. Ik zou graag een serie maken over ervaringswerkers. Als psycholoog en fotograaf vind ik dit als project heel interessant. Ik ben alleen wel naar een betaalde opdracht op zoek.”

Waarom heb je destijds de overstap naar de fotografie gemaakt? “Ik wilde iets creatiefs doen, waarbij ik toch met mensen bezig zou zijn. Ik vind mensen namelijk nog steeds interessant. Bijvoorbeeld om te zien hoe je iemands grenzen een beetje verlegd, maar dan op een wat speelsere manier. Het voeren van 1 op 1 gesprekken trok me leeg. Ik zoek wel naar een combinatie, maar ben op dit moment niet geïnteresseerd in het echte behandelen.”

Foto Sara Donkers
Foto Sara Donkers

Op je website zijn geen foto’s van mannen te zien. Is dat bewust? “Ik ben een echte vrouwenfotograaf. Nu heb ik niet zo’n heftige geschiedenis als de vrouwen die ik fotografeer, maar toch gaat het werk ook over mij. Ik heb wel eens mannen gefotografeerd, dat doe ik sowieso voor commerciële opdrachten. Prima om te doen, maar voor mijn vrije werk fotografeer ik nu liever vrouwen. Ik heb een veel duidelijker beeld van hoe ik een vrouw neer wil zetten. Daar voel ik me prettiger bij. Het fotograferen van mannen is wat dat betreft een beetje onontgonnen gebied. Maar wie weet, komt dat nog in de toekomst.”

Foto Sara Donkers
Foto Sara Donkers

Uitdaging

De fotografe doet 12 juli mee aan een kunstenaarsdiner, samen met kunstenaars Dewi Hoppe en Nic Opdam. “Het diner vindt plaats in De Villa. We worden daar geïnterviewd door de nachtburgemeester van Nijmegen en mensen kunnen vragen stellen. Ik vind het spannend, ik ondervraag liever iemand anders. Het is wel belangrijk voor me om mijn werk te kunnen tonen en er iets over te vertellen. Als fotograaf zet je liever iemand anders in de spotlight. Al vind ik het wel fijn om de regie te hebben. Daarom is het een uitdaging om dit te doen.” Meer informatie: www.saradonkers.com.


Bekijk ook deze items