terug

Documentaire Freedom Seekers

Voor documentairefotograaf Jet ter Halle was vrijheid: je voeten volgen zonder iets te willen of te moeten. In Parijs veranderde haar perspectief door Aslam (Bengalees), Courage (Nigeriaanse), Oscar (Indiër) en Vlad (Rus). Ter Halle ontmoette vier asielzoekers die allen op zoek zijn naar vrijheid: de vrijheid om jezelf te zijn. De expositie ‘Freedom Seekers‘ is vanaf 5 oktober te zien in Stadskant, Gouda.

© Jet ter Halle, Fontenay-sous-Bois, maart 2023. Courage (28) uit Nigeria kwam in januari 2021 aan in Parijs. Ze eindigde in Nigeria op straat omdat ze door haar familie verstoten was. Zij noemden haar een ‘kwade geest’ omdat ze lesbisch is. Courage verliet Nigeria in 2015.

Vluchten

Zij kwamen alleen te staan, verkeerde in angst voor hun leven en ontvluchtte hun land om zich vrij te kunnen uiten ongeacht hun seksuele oriëntatie. Jet onderzoekt wat de worstelingen zijn als je in een nieuw land komt, hoe ga je hier mee om én voelen zij zich nu vrijer? Met Aslam, Oscar, Courage en Vlad heeft Jet isolatie, veerkracht en de zoektocht naar een nieuw leven ervaren. 

Seksualiteit

Homoseksualiteit is een strafbaar feit in bijna 70 landen, en in 11 landen wordt de doodstraf toegepast. Op 23 mei 2022 kondigde de UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) aan dat het aantal mensen dat slachtoffer is van mensenrechtenschendingen voor het eerst in de geschiedenis de 100 miljoen had overschreden. 1 op de 78 mensen op aarde is gedwongen om hun land te ontvluchten.

Documentaire

Voel de veerkracht en vastberadenheid van deze asielzoekers die tegenslagen overwinnen en strijden voor hun toekomst. Deze documentaire werpt een licht op de complexiteit van het zoeken naar asiel en het streven naar een vrij leven. Het nodigt kijkers uit om een beter begrip te krijgen van de voortdurende uitdagingen waarmee asielzoekers worden geconfronteerd. De documentaire ‘Freedom Seekers’ is te bewonderen samen met een fotocollectie.

Praktische informatie expositie

Adres: Stadskant, Stationsplein 8, 2801 AK Gouda. 

Vernissage: 7 oktober, 17.00 – 19.00 uur (opening start 17.00 uur). 
Duur expositie: 5 t/m 28 oktober 2023, elke donderdag, vrijdag en zaterdag 10.00 – 17.00 uur. 


Bekijk ook deze items