terug

Concertfoto’s die eruit knallen

Foto Henrike Nijenhuis
Foto Henrike Nijenhuis

Henrike Nijenhuis is concert- en evenementenfotograaf. Ze wil concertfoto’s exposeren, deze moeten eruit ‘knallen’ qua kleur en frisheid. Van Fifo Color wil ze weten op welk materiaal de foto’s het beste tot hun recht komen.
Over haar werk: “Deze fotoserie laat mijn passie voor onder andere concertfotografie zien. De emotie vastleggen van een artiest of van de fans vind ik fascinerend. Het is altijd in beweging, je moet op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Geef nooit op en ga er 200% voor, dat is mijn motto. Ik vind het elke weer een uitdaging en het geeft me heel veel energie als dit is gelukt! Bij concertfotografie heb je altijd te maken met kleur en ik hou van kleur. Het geeft een foto sfeer en frisheid.” Haar foto’s zijn te zien bij een expositie in Studio28 in Apeldoorn, die van 1 juli tot 31 juli 2015 wordt gehouden.
“Zelf had ik het idee om de foto´s in een lijst met een zwarte passe-partout erom heen te doen, maar ik twijfel of de foto´s dan goed tot hun recht komen.”
Sharon Doorson - © Henrike Nijenhuis Fotografie
Foto Henrike Nijenhuis

Het advies van Fifo

Na telefonisch contact met de vraagstelster, hebben we nog wat aanvullende informatie ontvangen. De ruimte waar geëxposeerd wordt is niet al te groot en vrij donker. In de ruimte is een klein raam aanwezig, maar die zal weinig tot geen spiegeling geven op het geëxposeerde materiaal. Het formaat van de afdrukken is nog niet helemaal zeker, maar het kan maximaal A2 formaat worden (40×60 cm). Verder is er expositieverlichting aanwezig. De beelden bestaan voornamelijk uit artiesten op een podium met een donkere achtergrond.
De vraagstelster had zelf al een beeld gevormd hoe ze het zou willen: de beelden ingelijst in een grijze lijst met een zwart passe-partout eromheen. Tijdens het gesprek hebben we samen wat andere opties doorgesproken en dat bleek een eyeopener te zijn. We hebben onder andere gesproken over Pearl fotopapier verlijmd op bijvoorbeeld Dibond. Hierbij is de kleurweergave erg helder door het metallic-effect, zodat de portretten er uitspringen. Om dit effect nog wat te versterken kan ze overwegen om de beelden achter acryl te laten verlijmen. Dit laatste zou in dit geval kunnen, omdat er geen ramen zijn die voor veel reflectie zorgen.
Als tegenhanger hebben we ook gesproken over geborsteld aluminium, zonder witte basis, zodat het effect van het glimmende aluminium eruit zal springen. Bij deze keuze is het wel belangrijk dat de beelden hier geschikt voor zijn, dat kunnen we beoordelen als we de beelden zien. Om juist een chiquer effect te krijgen hebben we voorgesteld om te kijken naar een Fine Art papiersoort, bijvoorbeeld PhotoRag. Wel met een glad oppervlak, omdat structuur zou afleiden van het onderwerp. Bij dit papier is de weergave van het zwart erg mooi en de kleuren fel. Als dit geprint wordt met een passe-partout met een heel fijn randje er langs, geeft dit een heel chique uitstraling. Met de vraagstelster is afgesproken dat ze deze mogelijkheden binnenkort bij ons in de showroom komt bekijken.

Het vervolg

Na het bezoek laat Henrike weten: “Ik laat de foto’s op een fotovakprint hoogglans printen, deze worden achter 3 mm acrylaat geplakt. Achter de fotovakprint komt 3 mm dibond met daarachter nog een frame. Dit heb ik tijdens mijn bezoek op hun advies gekozen en ik ben er super blij mee! Ik ben heel nieuwsgierig, kan niet wachten totdat ze binnen zijn! Fifocolor is echt een heel goed én fijn, vriendelijk fotovaklab, niets is teveel en alles gaat in zeer goed én relaxt overleg, ben ongelooflijk blij dat ik ze heb gevonden, voor mij niets anders meer!” Meer informatie: www.henrikenijenhuis.nl.
Ook een advies van een expert? Stuur een foto plus vraag naar redactie@pf.nl, onder vermelding van ‘afdrukadvies’.
Meer afdrukadviezen lezen? Je vindt ze hier.


Bekijk ook deze items