terug

Canon introduceert CMOS sensor met global shutter

canon-global-shutterDe nieuwe CMOS sensor van Canon met global shutter elimineert het ‘rolling-shutter’ effect en verhoogt het dynamische bereik.

Op het internet zijn ondertussen al aardig wat video’s te vinden over het ‘rolling-shutter’ effect waar de Canon 5D Mark IV nogal last van schijnt te hebben. Met de door Canon geïntroduceerd nieuwe CMOS sensor met global shutter zal dit effect in de toekomst tot het verleden behoren.

In een standaard CMOS sensor worden de pixels per rij belicht, de tijd die dit neemt zorgt voor het ‘rolling shutter’ fenomeen. Hierdoor wordt vooral bij snel bewegende onderwerpen het beeld vervormd, maar zorgt ook voor ‘flash-band’, waar bij flitsfotografie de bovenkant en de onderkant van het beeld niet gelijkmatig worden belicht.

De global shutter zorgt er voor dat alle pixels tegelijkertijd worden uitgelezen, waardoor video kan worden opgenomen zonder vertekening. Daarnaast zorgt een nieuwe pixelstructuur van de sensor voor een verbeterd dynamisch bereik en minder ruis.

De nieuwe sensor met global shutter zal eerst in video producten van Canon komen, zoals de vandaag geïntroduceerde C700.


Bekijk ook deze items