terug

Bijzondere vriendschap met ouder echtpaar

Foto Hanne van der Woude
Foto Hanne van der Woude

Vanaf 2009 volgt fotografe Hanne van der Woude een ouder echtpaar: Emmy, Ben en later ook broer Egbert. Inmiddels is alleen Emmy nog over. In het Huis van Marseille is een expositie te zien van het project, genaamd ‘De Wereld van Emmy’. Van der Woude ontwikkelt door de jaren heen een hechte band met de drie ouderen. Dat levert niet alleen mooie beelden op, ze deelt ook prachtige momenten met het drietal, evenals een groot verdriet. “Toch was dit de enige manier om de beelden die ik nu heb te maken.”
Het begint allemaal in 2009. “Ik was net klaar met een vorig project (MC1R, red.) waar ik drie jaar aan had gewerkt. Ik had geen idee wat ik wilde gaan doen, had geen inspiratie. Ik heb mijn camera aan de kant gelegd. Op een gegeven moment bedacht ik dat ik portretten moest gaan maken. Ben Joosten, kunstenaar, leek me een intrigerende man die ik wel wilde portretteren. Ik heb met hem thuis afgesproken en zo kwam ik in hun wereld.” Bij Ben ontmoet ze Emmy, zijn vrouw en tevens kunstenares. “Ook Emmy intrigeerde me. Ik kwam er steeds vaker over de vloer. Ik realiseerde me: hier moet ik iets mee doen; ik wist alleen nog niet wat.”
De band tussen Van der Woude en het echtpaar wordt steeds hechter. In 2011 gaat ze zelfs met hen op vakantie. “Op een gegeven moment vertelde Ben dat hij een broer had, Egbert, die woonde in Zuid-Frankrijk. Toen ze hem gingen opzoeken, ben ik meegegaan.” Ook met Egbert raakt ze bevriend. In 2012 reist ze nogmaals naar de broer in Zuid-Frankrijk.
Foto Hanne van der Woude
Foto Hanne van der Woude

Door de hechte relatie is Van der Woude naast fotograaf ook vriend. Maakt dat het fotograferen lastiger? “Het contact en het ontwikkelen van een vriendschap is heel natuurlijk gegaan. De vriendschap voor mij ook heel waardevol. Daarom ben ik mee geweest op reis. Het is een heel intiem project geworden. Dat had niet gekund als we geen goede relatie zouden hebben. Het ging me bij dit project niet om er iets heel objectiefs van te maken. Ik wilde laten zien wat ik voelde. Soms was het daardoor ook wel eens lastig. Bijvoorbeeld toen Ben heel ziek was. Als vriend wil je er dan voor degene zijn, maar als fotograaf wil je foto’s maken. De afweging: wat leg je vast en hoe ver moet je daarin gaan, is dan best moeilijk. Dat ging wel in goed overleg. Ik weet nog een moment dat het slecht ging met Ben en ik had bedacht dat ik niet ging fotograferen. Toen vroeg Emmy juist: moet je je camera niet pakken? De samenwerking ging heel goed.”
Van der Woude treft bij het echtpaar een wonderlijke wereld aan, die ver van haar afstaat. “Het was een heel andere wereld, waar ik als het ware in kon wegvluchten. Ik bewonder de manier waarop ze leven. Om op je tachtigste nog zo vrij te zijn, te gaan kamperen en avonturen aan te gaan: dat vind ik heel mooi. Dat is iets wat ik ook wil als ik oud word. Het was voor mij een soort speeltuin, waar ik in terecht kwam.”
Foto Hanne van der Woude
Foto Hanne van der Woude

Naast foto’s zijn in de expositie ook tekeningen van Emmy te zien. “Emmy heeft veel schetsen gemaakt, ook toen Ben ziek was. Een deel van de schetsen zal ook te zien zijn tijdens de expositie, evenals foto’s die door Emmy gemaakt zijn. Daarnaast heb ik een aantal films gemaakt.”
Is Van der Woude bang om na zo’n lang project nogmaals zonder inspiratie te komen zitten? “Dat zwarte gat komt er vast wel aan,” lacht ze. “Maar ik heb nog niet het gevoel dat ik klaar ben met Emmy, dat ik het project heb afgerond. Ik wil in ieder geval verder gaan met film, niet met fotografie. Dit voor mij nieuwe medium heb ik ontdekt bij Ben en Emmy. Het zou mooi zijn om met de beelden die ik al heb een documentaire te maken. Geen idee of dit echt gaat lukken. Zo’n lang project is wel heftig, het is raar na zo’n lange tijd ermee te stoppen. Ik vind het echter lastig om meerdere projecten tegelijk te doen. Ik wil me helemaal vastbijten in een onderwerp, vind het prettig om ergens lang mee bezig te zijn.”
Foto Hanne van der Woude
Foto Hanne van der Woude

De wereld van Emmy is te zien van 12 september tot 6 december 2015 in het Huis Marseille, Amsterdam. Naast de tentoonstelling verschijnt tevens een boek, ‘Vivace’. Meer informatie: www.hannevanderwoude.nl.


Bekijk ook deze items