terug

Beeldjagers: bijzonder beeld gezocht

Beeldjagers 2016, collectie Renato Antinao Avila, I am Done With You, Lisa
Beeldjagers 2016, collectie Renato Antinao Avila, I am Done With You, Lisa

Op zaterdag 24 september vindt in het kader van fotomanifestatie BredaPhoto de tweede editie van Beeldjagers plaats: een evenement gewijd aan bijzondere beeldcollecties en haar verzamelaars. Voor dit evenement roepen MOTI (Museum of the Image) en BredaPhoto fotografen, ontwerpers, kunstenaars en andere fanatieke beeldverzamelaars op hun persoonlijke beeldcollectie in te sturen. De mooiste en vreemdste series zullen worden gepresenteerd in het Chassé Theater in Breda.

Poserende politieagenten met geconfisqueerde wietplanten, jonge Russinnen die beelden van Lenin kussen en een verzameling van de lelijkste replica’s van de Mona Lisa. Het is een greep uit de opmerkelijke beeldcollecties die het afgelopen jaar zijn ingestuurd naar het online museumplatform beeldjagers.org. Het verzamelen van beelden is namelijk niet langer voorbehouden aan musea. Talloze mensen delen hun beeldcollecties op Facebook, Instagram, Pinterest of Tumblr. Vaak zijn dit selecties van zomaar mooie of grappige beelden. Soms betreft het echter een heel bijzondere of aan het obsessieve grenzende verzameling rondom één specifiek thema. Naar dat soort collecties zijn MOTI en BredaPhoto naarstig op zoek.

Iedereen kan uploaden!

Of het nu gaat om verzamelingen bestaande uit krantenknipsels, foto’s gevonden op de rommelmarkt of afbeeldingen van het internet: alle seriematig verzamelde beelden kunnen worden ingestuurd. Ook beeldverzamelaars die zelf hun onderwerp fotograferen zijn uitgenodigd om hun bijdrage in te zenden. Op de site van Beeldjagers tref je de volledige inzendvoorwaarden voor het uploaden van jouw collectie.

Tweede dag van de Beeldjager

Een vakjury met onder meer Frank Schallmaier (fotoredacteur de Volkskrant), Leander Roet (hoofdredacteur Vice en Creators Project) en Geert van Eyck (curator BredaPhoto) zal samen met de vaste Beeldjagersredactie de beste inzendingen selecteren. De uitverkoren verzamelaars mogen zelf op 24 september het podium van het Chassé Theater op om hun collectie voor het voetlicht te brengen. Tevens zal een aantal prominenten, waaronder beeldend kunstenaar Rob Scholte, zijn of haar beeldverzameling presenteren. Het evenement duurt van 14 uur tot 17 uur en wordt afgesloten met een borrel.

Voor dit evenement werkt MOTI samen met festival BredaPhoto. “Het democratisch doe-het-zelfkarakter van Beeldjagers past uitstekend bij het thema van BredaPhoto 2016: “YOU”. We richten ons daarmee op de zelfredzaamheid van de burger in de participatiemaatschappij”, aldus Geert van Eyck, curator van BredaPhoto.


Bekijk ook deze items