Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Verzamelaar van alledaagse objecten

Foto Eva Roovers
Foto Eva Roovers

Alledaagse voorwerpen, kleuren, spiegels, geometrische lijnen en doorkijkjes: de ingrediënten van het werk van Eva Roovers. Bij elkaar gebracht op een manier waarop de voorwerpen afzonderlijk herkenbaar blijven, maar samen zorgen voor een verrassende samenstelling. Hiermee refereert Roovers’ werk aan de abstracte schilderkunst. Vanaf 27 februari is de solo tentoonstelling Abstract Stills te zien, dat een goed overzicht geeft van haar werk.

Roovers studeerde fotografie aan de HKU en behaalde daar in 2005 haar master Fine Art. “Tijdens mijn studie ontdekte ik al snel dat ik meer heb met het ensceneren van een foto dan bijvoorbeeld met een reportage. Ik neem graag de tijd om een foto te maken, ga het liefst met een technische camera de studio in. Na mijn studie heb ik een aantal jaar gewerkt met installaties en video in onder andere Londen, Berlijn, Seoul en New York. Tijdens mijn master fotografie in Londen in 2010 is dat allemaal bij elkaar gekomen in het huidige werk dat ik maak. Kleine sculpturen opgebouwd uit bestaande objecten die ik in de studio fotografeer.”

Foto Eva Roovers
Foto Eva Roovers

“Ik heb een voorliefde voor kleuren en texturen. Daarbij vind ik het leuk om onverwachte keuzes te maken. Voorwerpen te combineren die normaal gesproken niet bij elkaar horen. Het geheel moet harmonisch worden. Daarbij bekijk ik elementen objectief. Voorwerpen worden van hun betekenis ontdaan. Als ik een meloen gebruik in een foto kijk ik er niet naar van ‘dat is een meloen, die op een warme zomerdag wordt gegeten’. Of: ‘die kruik, die zorgt voor warmte in bed’. Ik richt me puur op de vorm en onderzoek de bestaande tussenruimtes van de objecten en de onderlinge verhoudingen.”

“De kijker moet overigens niets,” vult Roovers aan. “Die mag zijn eigen associaties maken. Maar ik geniet zelf erg van het spel om dingen anders te bekijken.”

Foto Eva Roovers
Foto Eva Roovers

De expositie Abstract Stills bestaat uit werken afkomstig uit vier series. “De werken heb ik afzonderlijk van elkaar gemaakt en zijn nu bij elkaar gebracht. Voor mij de eerste keer om de werken zo samen te zien. Dat werkt voor mij ook vernieuwend.”

Naast vrij werk doet Roovers ook werk in opdracht. “In de kunst wordt vaak een beetje moeilijk gedaan over werk in opdracht. Maar vrij werk en toegepast werk kunnen elkaar ook versterken. Het scheelt misschien wel dat ik vaak om mijn stijl wordt gevraagd. Ik word heel vrij gelaten door de opdrachtgever. Als opdracht krijg ik meestal mee om me te richten op stijlelementen uit mijn autonome werk, zoals een bepaald kleurgebruik of een grafische element. Het zou anders zijn wanneer een opdrachtgever zich meer met de foto gaat bemoeien. Maar zolang ik artistieke vrijheid krijg, schuw ik commercieel werk niet. Het beeld van de lijdende kunstenaar is achterhaald.”

Foto Eva Roovers
Foto Eva Roovers

Abstract Stills is te zien in 44 Gallery, Brugge van 27 februari tot en met 27 maart. Meer informatie: www.evaroovers.com. Opening zondag 28 februari om 16 uur.


Bekijk ook dit item