terug

Van Kalmthout: “Ik zoek naar momenten”

Vakprijs Jesse van Kalmthout fotografie
Vakprijs Jesse van Kalmthout fotografie

 

Je zit het steeds meer, het is duidelijk een trend in de bruidsfotografie: de journalistieke bruidsreportage. Deze manier van fotograferen is Jesse van Kalmthout met zijn journalistieke achtergrond op zijn lijf geschreven. Niet voor niets werden twee van zijn beelden afgelopen maandag bij de Bruidsfoto en Film Award door de vakjury als categoriewinnaar aangeduid.

Vol enthousiasme nam Van Kalmthout zijn prijzen in ontvangst. Als hij vooraf op een van zijn beelden in had moeten zetten, dan was het geweest op de foto waarmee hij de categorie ‘De Ceremonie’  op naam schreef. “Fotografen hebben denk allemaal wel last van een soort beroepsautisme. Je ziet altijd wel iets aan een foto dat beter kan. Mijn vrouw kijkt heel anders naar beeld, zij vindt iets mooi of niet. Ik had wel vertrouwen in de foto die ik instuurde in de categorie ‘De Ceremonie’.  Het is echt een foto die bij mij past. Een foto waar alles in zit, een echte bruidsfoto. De foto is gemaakt op een bruiloft in Italië. Het was een van mijn mooiste bruiloften: de locatie, de sfeer en als bonus een mooie bruid en bruidegom. Hij van Italiaanse komaf, zij Nederlands. Tijdens de ceremonie kwamen de bruidskinderen een voor een aan het woord. Ik zag dat er wat gebeurde bij de bruid. Ik ging net zo lang verzitten tot ik het mooiste beeld had en toen kwam bij het laatste kind die traan. Dat maakt deze foto helemaal af.”

Van Kalmthout had meteen in de gaten dat hij een prachtig beeld had gemaakt. “We sliepen met z’n allen in een bed en breakfast. De volgende ochtend begon ik mijn kaarten in te laden. Ik heb altijd wel ongeveer een idee waar de bijzondere beelden zitten dus ik ging op zoek naar dit beeld. Het was de eerste foto die ik aan het bruidspaar en het gezelschap liet zien. Daarmee is het voor hen een soort iconisch foto van hun bruiloft geworden.”

Vakprijs Jesse van Kalmthout fotografie
Vakprijs Jesse van Kalmthout fotografie

De tweede foto waarmee hij een award won komt uit de rubriek Styling en Sfeer. “Dit was echt een hardcore goed feest. De hele avond lang ging het los. Ik heb wel even gezocht naar een geschikte foto om in deze rubriek in te sturen. Details fotografeer ik eigenlijk bijna niet en het moest wel een foto zijn die ook bij mij past.”

Het vangen van de momenten, dat is wat Van Kalmthout graag doet. “Ik fotografeer met een journalistieke inslag. Zet het liefst zo min mogelijk in scene. Natuurlijk kom je er soms niet onderuit om een paar ‘standaard’  foto’s te maken met het bruidspaar, maar dat zijn niet de beelden waarmee ik me wil profileren en die ik instuur naar wedstrijden.”
Van Kalmthout houdt ervan om tekst en beeld te combineren. Hij heeft een journalistieke opleiding gevolgd en werkt twee dagen in de week bij Omroep Brabant. Daar maakt hij nieuwberichten, items voor tv en radio. “Dit is mijn vierde jaar als bruidsfotograaf. Het eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Via via heb ik mijn eerste bruiloft gefotografeerd. Van tevoren heb ik aangegeven dat het enige dat ik kon garanderen was dat ik me voor de volle honderd procent zou inzetten. Het gevoel dat ik ’s avonds op de bank had was geweldig. Fysiek was ik gesloopt, maar het voelde als een soort drugs, dit wilde ik vaker doen. Als ik nu terugkijk op de foto’s van mijn eerste bruiloft ben ik er ook nog best wel tevreden over.”

Van Kalmthout is niet van plan fulltime in de fotografie te gaan. “De combinatie die ik nu heb is prima. Ik fotografeer zo’n 35 bruiloften per jaar. Daarnaast ben ik ook vader, dus druk genoeg.”


Bekijk ook deze items