terug

Van der Lingen wint Bruidsfoto Award

De winnende foto van Peter van der Lingen.
De winnende foto van Peter van der Lingen.

Peter van der Lingen is onlangs verkozen tot overall winnaar 2015 bij de Bruidsfoto Awards. De Fine Art bruidsfotografie van Van der Lingen viel bij het publiek goed in de smaak: hij kreeg veruit de meeste stemmen.
“Ik was blij verrast toen in hoorde dat ik als overall winnaar ben verkozen,” aldus Van der Lingen. “Dat betekent dat de Nederlandse bruidsparen mijn foto’s waarderen. Als de jury vervolgens aangeeft dat ze de winnende foto schilderachtig en wonderlijk mooi vinden, word ik daar wel blij van. Ik doe mijn uiterste best om prachtige beelden voor mijn bruidsparen te maken. Ik ben voor het derde jaar achtereen genomineerd, geweldig om nu de overall prijs te krijgen.”
Foto Peter van der Lingen
Foto Peter van der Lingen

De winnaar van een dergelijke prestigieuze award kan na de verkiezing altijd op extra aandacht èn aanvragen rekenen. Dat terwijl de fotograaf nu al niet om aanvragen verlegen zit: Is hij bang om bedolven te worden onder de aanvragen? “Kwaliteit vind ik erg belangrijk. Ik werk heel zorgvuldig en hecht daar waarde aan. Dit betekent dat ik niet meer aanvragen in behandeling ga nemen dan anders. Juist persoonlijke betrokkenheid en aandacht voor een prachtig eindresultaat staan bij mij hoog in het vaandel. Het moet geen massaproductie worden. Daarvoor is een trouwdag en de liefde tussen twee mensen te mooi. Dus als bruidsparen interesse hebben, doen ze er goed aan zo’n anderhalf jaar van te voren hun interesse voor mijn diensten kenbaar te maken.”
Foto Peter van der Lingen
Foto Peter van der Lingen

Van der Lingen heeft voor de wedstrijd enkel foto’s in zwart-wit aangeleverd. “Ik wilde een consistent beeld neerzetten voor de wedstrijd.” Voor bruidsparen fotografeert hij zowel in kleur als in zwart-wit. Wat kenmerkend is voor zijn stijl, is dat hij rustige, tijdloze beelden maakt, die mensen over tientallen jaren ook nog mooi vinden. “Ik ben goed in het kiezen van het juiste moment, volg bruidsparen op de voet. Toch ben ik zelf niet op de voorgrond aanwezig. Het draait allemaal om het bruidspaar en de interactie tussen hen en de gasten. Ik wil graag de mooie momenten vastleggen: de liefde, de emoties, het plezier en de onderlinge verbondenheid. Bruidsparen zijn vaak lang bezig met de voorbereidingen voor hun trouwdag, de herinnering blijft over in de vorm van foto’s. Het is natuurlijk belangrijk om dat daarin terug te zien. Verder kun je mijn stijl omschrijven als puur en persoonlijk. Op mijn foto’s zie je mijn fascinatie voor schoonheid van mensen, natuur, esthetiek en liefde terug.”
Zijn kijk op fotografie is gevoed door zijn studie aan verschillende kunstacademies. “In het verleden heb ik veel schilderijen gemaakt. Zo zie ik ook mijn foto’s: als kleine schilderijen. Tijdens mijn studie heb ik veel geleerd over kleurgebruik, compositie en lijnenspel. Die kennis neem ik mee en pas ik ook toe in de fotografie.”
Foto Peter van der Lingen
Foto Peter van der Lingen

Ruim 300 bruiloften heeft Van der Lingen inmiddels vastgelegd. Hoe houdt hij het werk interessant? “Het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen en vernieuwen. Daartoe volg ik jaarlijks diverse workshops. Het meedoen aan competities houdt je scherp. Inspiratie haal ik uit de mensen zelf. Ieder bruidspaar is anders en aan mij de uitdaging om hen zo mooi mogelijk in beeld te brengen. Ik heb er plezier in als de persoonlijkheden terug te zien zijn. Mensen moeten zichzelf kunnen zijn, dan zijn ze op hun mooist. Op deze manier blijft mijn werk spannend en interessant.”


Bekijk ook deze items