Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Unseen 2016 bijna van start

A Telepathic Subject, 2016 © Christto & Andrew
A Telepathic Subject, 2016 © Christto & Andrew

Unseen Photo Fair & Festival staat op het punt te beginnen. Het festival vindt plaats van 16 tot en met 25 september, de beurs is van 23 tot 25 september. Nu Unseen dichterbij komt, neemt de spanning voor de organisatie toe. “Met nog een aantal dagen voor de opening staat iedereen op scherp,” aldus directeur Rixt Hulshoff Pol. “Je voelt de gezonde spanning, adrenaline en teamspirit toenemen. Na een jaar voorbereiding volgt straks een feestelijke ontlading. Voor ons als team, maar vooral ook voor de bijna 160 fotografen, 53 galeries en iedereen die bijdraagt een een geweldige editie van Unseen.”

Wat is Unseen en wat maakt het zo bijzonder?
“Unseen is een internationale marktplaats en ontmoetingsplaats waar je heen gaat om nieuw werk en nieuw talent te spotten en grip te krijgen op wat er nu speelt in de fotografie. De fair toont de jaaroogst aan fotografie in al zijn diversiteit: dit is wat er dit jaar is gemaakt. Het festival brengt inzichten en andere perspectieven en toont wat Amsterdam te bieden heeft op het gebied van de actuele fotografie.”

“Iemand zei dit jaar tegen mij: ‘Oh, dus Unseen is de beurs die geen beurs wil zijn.’ Een compliment! We zoeken altijd naar mogelijkheden om de fotografie en kunstmarkt opnieuw te bezien. Behalve kansen voor fotografen die er bij klassieke beurzen niet tussen komen, bieden wij ruimte voor wat meer risico. We dagen galeries en fotografen nadrukkelijk uit om nieuw werk mee te nemen en het experiment aan te gaan. We onderscheiden ons ook door verrassende ervaringen te bieden en voor interactie te zorgen tussen kunstenaars en fotografie-experts. We staan open voor wat de beginnende kijker wil weten over fotografie en verzamelen. En tegelijk werken wij een jaar lang aan een uitstekend VIP-programma voor de grootste fotografieverzamelaars van de wereld. Bij Unseen is iedereen welkom om op vernieuwende manieren in aanraking te komen met hedendaagse fotografie.”

Ene1 © Delphine Diallo
Ene1 © Delphine Diallo

Wat kunnen bezoekers verwachten dit jaar? En wat mogen ze absoluut niet missen?
“Je kunt je laten portretteren door een Afrikaanse fotograaf, fotografie zien middels augmented reality of een foto winnen door een hoepel te werpen. Of discussier mee over de rol van self performance, veranderingen in de portretfotografie of Afrikaanse fotografieplatforms. Of beleef een presentatie over de absurditeit in de sport in een openluchtzwembad. Het gebeurt dit jaar bij Unseen! Echt, er is zoveel om naar uit te kijken. Ik zou bezoekers zeker aanraden om de presentaties in het festival te bekijken. Te beginnen bij TOUCHED door gastcurator Anton Corbijn over ambacht in de fotografie bij het Museum het Schip. En daarna door naar prachtige Japanse fotografie van nu, The Politics of Sport van campagne fotografen Christto & Andrew in het Brediusbad en afsluiten met een ‘Artist Recipe’ door een fotograaf in een buurtrestaurant.”

“Nieuw is de ING Unseen Talent Lounge met speciaal gemaakt nieuw werk van vijf genomineerde fotografen, gekozen door een internationale jury van scouts en experts. Als publiek kun je nu ook al stemmen voor Felicity Hammond, Miren Pastor, Lauriane Bixhain, Thomas Albdorf of Tereza Zelenkova via de Facebook-pagina van Unseen. We zijn ze alle vijf gaan opzoeken, van Londen tot Madrid, en hebben over hen allemaal een videoportret gemaakt om te zien hoe ze werken.”

Open Fruit is God, 2014 ©, Harumi Shimizu
Open Fruit is God, 2014 ©, Harumi Shimizu

Bij de fair is werk van meer dan 150 fotografen te zien. Hoe worden deze fotografen geselecteerd?
“Ieder jaar benaderen we galeries die wij interessant vinden. We vragen hen om met een concept te komen dat past binnen onze voorwaarden. We tonen alleen werk dat nieuw is. Dat wil zeggen: het is niet ouder dan twee jaar. Dit kunnen de grotere bekende galeries zijn zoals Stevenson en Galerie Les Filles du Calvaire, maar ook nieuwe jonge galeries zoals CINNNAMON uit Rotterdam die zijn nek uitsteekt met interessante fotografen. We vinden galeries soms ook doordat we een interessante kunstenaar zien. Dit werkt dus twee kanten op.”

“De Unseen Premières zijn een krachtige stimulans voor kunstenaars en galeries om bij Unseen met hun aller, allernieuwste werk komen. Gelukkig werd dit idee ook vrij snel omarmd. Dit jaar zijn er bijvoorbeeld bijzondere premières van Roger Ballen, Isaac Julien, Vivienne Sassen, Paul Kooiker, Zanele Muholi en Elspeth Diederix. Maar ook Juno Calypso, Abel Minnee, Christiane Feser en Lana Mesić. In de toekomst verwacht ik nog veel van hen te horen.”

“Voor de niches in de Fair hebben we zelf vier interessante collectieven uitgenodigd: 8- Ball zines uit New York, Green is Gold uit Denemarken, Invisible Borders met veel Afrikaanse kunstenaars en het in Londen gebaseerde Discipula.”

Rixt Hulshoff Pol by Lana Mesic, 2016 ©
Rixt Hulshoff Pol by Lana Mesic, 2016 ©

Wanneer is Unseen voor jouw gevoel geslaagd?
“Dat is tweeledig. Tevreden ben ik als alle kunstenaars zich hebben kunnen laten zien aan het diverse publiek, de juiste contacten hebben kunnen leggen en goed hebben verkocht. Daarnaast als je als bezoeker een geweldige dag hebt gehad en vertrekt met een hoofd (en misschien zelfs tas) vol nieuwe beelden en inzichten en nog meer enthousiasme over fotografie. Uiteindelijk moet iedereen zeggen: voor ontdekkingen ga ik volgend jaar zeker weer naar Unseen!” Meer info: www.unseenamsterdam.com.


Bekijk ook dit item