Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

‘Trouwfotografie naar hoger plan brengen’

Foto Christiaan de Groot
Foto Christiaan de Groot

Een groot feest was het, tijdens de uitreiking van de Dutch Wedding Awards 2015, de prijzen voor ‘de beste leveranciers uit de trouwbranche’. Van beste bloemist tot meest swingende trouw-dj: in alle segmenten binnen de trouwbrache zijn de besten bekroond. MooiBelicht Fotografie, bedrijf van Christiaan de Groot, viel in de prijzen als trouwfotograaf. “Het was een avond met alles erop en eraan. Het was een grote show, met niet alleen prijsuitreikingen, maar ook muziek, optredens en entertainment. De locatie, studio 21 in Hilversum, hielp ook mee. Het leek wel een Oscaruitreiking. Erg leuk om mee te maken. En ook spannend, vooral het moment dat alle genomineerden werden genoemd. De ontlading was groot,” aldus De Groot.
“De prijsuitreiking verliep in een roes. Ik had verwacht dat ik een speech moest geven, maar dat hoefde niet. De gastheer stelde een aantal vragen en dat was het. Maar ik weet niet meer precies wat hij gevraagd heeft en ik geantwoord heb,” vertelt De Groot.
De telefoon staat sindsdien niet roodgloeiend, wel krijgt hij veel felicitaties via appjes en berichtjes Facebook. En ook de media is geïnteresseerd. “Ik ben gister gebeld door Q-Music, het radiostation. Het gesprek, van bijna vijf minuten, is ’s middags tussen 16 en 18 uur uitgezonden. Volgende week mag ik bij TV West over de award praten en er komt een artikel in de Telstar, een krant in Zuid-Holland.”
Foto Christiaan de Groot
Foto Christiaan de Groot

De Groot won al eerder belangrijke prijzen, zoals drie Fearless Awards, zeven WPJA Awards, vier ISPWP Awards en een keer de Nederlandse Bruids Foto Award (BFA). Heeft het winnen van prijzen invloed op zijn bedrijf? Krijgt hij bijvoorbeeld meer klanten? “Dat is een beetje lastig in te schatten. Het is wel zo dat ik het afgelopen jaar meer klanten heb gehad dan het jaar ervoor. Maar ik betwijfel of dat komt door het winnen van prijzen, het heeft denk ik meer met kwaliteit van de foto’s te maken. Ik merk wel dat mensen weten dat ik prijzen heb gewonnen. Ook krijg ik een serieuzer publiek. De bruidsparen die mij benaderen zijn bereid meer uit te geven, omdat ze weten dat ze een kwaliteitsfotograaf inschakelen. Dat betekent ook dat ik minder vaak stellen krijg die om korting vragen. Na het winnen van de eerste awards vorig jaar heb ik mijn prijzen flink omhoog gegooid. Ik bedien nu een ander segment.”
Met de bruidsfotografie kan De Groot een goede boterham verdienen. “Ik fotograaf per jaar zo’n 35 bruiloften. Mijn vrouw werkt daarnaast drie dagen per week. Naast de fotografie doe ik ook nog wat andere dingen. Zo heb ik samen met Erwin Beckers een wedstrijd voor de Nederlandse trouwfotografie opgezet: Masters of Dutch Wedding Photography (www.de-masters.nl). Hierbij worden ingezonden foto’s beoordeeld door een internationale jury. Dit is iets heel iets anders dan de prijs die ik heb gewonnen bij de Dutch Wedding Awards. Het gaat hier niet om één foto, maar om je hele portfolio, een volledige reportage van een bruiloft, je bedrijfsvoering en communicatie naar de klant. Voor deze award moest ik allerlei vragenlijsten invullen. Voor alle onderdelen zijn punten uitgedeeld en daar is uiteindelijk een top vijf uit voortgekomen. Daaruit ben ik tot winnaar verkozen.”
Terug naar de Masters of Dutch Wedding Photography (MDWP). Waarom ben je hiermee begonnen? “In Nederland waren geen goede onafhankelijke wedstrijden voor bruidsfotografie, waardoor we met een groep van ongeveer 20 fotografen bij elkaar zijn gaan zitten in een Facebook groep en zelf een wedstrijd hebben ontworpen. De Masters is gebaseerd op internationale wedstrijden zoals Fearless en ISPWP. De foto’s worden beoordeeld door een internationale jury van trouwfotografen. We wilden hetzelfde concept op de Nederlandse markt brengen. Dat is gelukt en het loopt goed, we krijgen veel inzendingen en positieve reacties. Omdat het 4x per jaar is zijn fotografen er veel mee bezig. Het leeft echt onder de Nederlandse trouwfotografen.”
Foto Christiaan de Groot
Foto Christiaan de Groot

Een wedstrijd organiseren betekent er zelf niet aan mee kunnen doen. Is dat jammer? “Tja, dat is wel jammer. Maar hier heb ik een heel andere rol. Ik werk achter de schermen, zorg ervoor dat alles goed loopt en ben continu in gesprek met potentiele partners die willen helpen om de wedstrijd nog bekender te maken. De partners helpen ons ook om de winnende foto’s te promoten. Ik vind het heel leuk om de wedstrijd te organiseren. Met de wedstrijd hopen we de Nederlandse bruidsfotografie naar een hoger plan te krijgen. De kwaliteit van de inzendingen is het afgelopen jaar al enorm omhoog gegaan. Meedoen aan een wedstrijd triggert. Je wordt als fotograaf strenger op je werk. Je kijkt naar de punten waarop je kunt verbeteren. De erkenning krijgen als je gewonnen hebt, dat is heel mooi. Maar voordat je wint, moet je eerst tien keer verliezen. Foto’s in blijven sturen, kritisch blijven op je zelf. Nagaan welke foto’s beter zouden kunnen. Dat is echt een proces waar je door heen moet.”
De Groot maakt journalistieke bruidsfotografie. “Ik wil het verhaal vertellen van de bruiloft, van begin tot eind. Ik ben telkens op zoek naar momenten die de dag speciaal maken. Daarbij heb ik oog voor momenten die een soort realisme toevoegen aan de dag. En daarmee laten zien dat het niet alleen maar een sprookje is. Goed voorbeeld is de foto van een bruiloftsfeest in een tuin waarbij je aan de andere kant van de schutting de buurvrouw de was op ziet hangen. Dat voegt een stukje realisme toe. Het gaat om echte momenten, ook degene die niet opvallen. Niet alles gaat goed op de trouwdag, maar dat is niet erg, er mag best iets fout gaan en het is alleen maar leuk om deze momenten te fotograferen!”
Foto Christiaan de Graaf
Foto Christiaan de Graaf

“In mijn foto’s ga ik tevens op zoek naar verschillende lagen. Ik kijk wat er gebeurt in de omgeving van het onderwerp en doe dan vaak een stapje terug. Wat kan ik toevoegen aan het beeld om de foto nog beter te maken, om de foto context te geven?” Meer informatie: www.mooibelichttrouwreportages.nl, www.de-masters.nl.