terug

Fotodok toont familieverbanden

anais lopez
anais lopez

There is Something about My Family

15 internationale fotografen over familieverbanden

3 april t/m 5 juni 2016

Jaarlijks maken we miljarden familiefoto’s: een aaneenschakeling van vooral gelukkige momenten. Maar wat als de blik van fotografen en kunstenaars op (hun) familie onderzoekender en kritischer wordt? Van 3 april t/m 5 juni presenteert FOTODOK, de internationale plek voor documentairefotografie in Utrecht, de tentoonstelling There is Something about My Family. Op indringende wijze leggen internationale fotografen en kunstenaars familieverbanden vast. In There is Something about My Family tonen vijftien makers hoe familieverbanden worden beïnvloed door immigratie, oorlog, ideologieën en andere (grote) veranderingen in de samenleving. Ook alledaagse en herkenbare familierituelen en hedendaagse familiesamenstellingen komen aan bod.

Fotografen over familie

Veel van de makers zijn zelf onderdeel (geworden) van de soms ongemakkelijke omstandigheden en familiebanden die zij belichten. Zoals het werk van Phillip Toledano (VS) die in When I was Six verhaalt over het verlies van zijn grote zus en de gevolgen hiervan op zijn familie. Of het werk van Anaïs Lopez (NL) die In my dreams I want to become a tourist samen met een filmmaker en schrijver twee Burundese broertjes volgt bij de hereniging met hun moeder. Michael Anhalt (DE) laat in twee werken zien wat de consequenties zijn van de keuze van zijn ouders om het toenmalig Oost-Duitsland te ontvluchten. In de foto’s van Eddo Hartmann (NL) van zijn ouderlijk huis, dat hij op 14-jarige leeftijd samen met zijn broer en moeder ontvlucht, vertellen de interieurs hun verhaal. Jana Romanova (RU) duikt in Shvilshvili (kleinkind) in de familiegeschiedenis van haar Georgische oma die vermoord werd door een neef. Ook is er werk van jonge opkomende fotografen. Uljana Orlova (NL) toont werk over de asielprocedure die zij en haar moeder doorliepen in de jaren negentig en Vicky von der Fuhr (NL) gaat in gesprek met haar moeder over hun gezin. De komende weken worden meer namen van betrokken fotografen bekend gemaakt.

Opening

Op zondag 3 april om 14:00 uur wordt de tentoonstelling There is Something about My Family officieel geopend tijdens de Culturele Zondag in Utrecht. Er is bij FOTODOK een fotostudio waar op eigenzinnige wijze familiefoto’s worden gemaakt van bezoekers. Er zijn minicolleges van twee wetenschappers die onderzoek doen naar familie. Ook worden de winnaars van de FOTODOK Scholieren Award 2016 officieel bekend gemaakt. Ruim 400 Utrechtse scholieren doen mee met deze wedstrijd met hun eigen fotodocumentaire over familie. Tijdens de opening is de tentoonstelling gratis toegankelijk. Er worden pannenkoeken en poffertjes gebakken voor de hele familie in het hofje voor FOTODOK.

Speciale Activiteiten
Tijdens de tentoonstelling There is Something about My Family zijn er diverse speciale activiteiten bij FOTODOK. Woensdag 13 april is er een FOTODOK Boekenclub dit is een talkshow waar fotografen praten over hun werk. Maandagavond 18 april praat fotograaf Phillip Toledano over zijn foto’s. Tijdens de Culturele Zondag op 1 mei is er een programma met documentaires en fotoprojecten over vluchtelingen. Op 2 juni is de tentoonstelling There is Something about My Family onderdeel van Famillement: het grootste evenement op het gebied van familiehistorie in Nederland georganiseerd door het CBG (Centrum voor Familiegeschiedenis) en Het Utrechts Archief. Op de Culturele Zondag van 5 juni wordt de tentoonstelling feestelijk afgesloten met muziek en een bijzondere veiling van gesigneerde
fotoboeken.

De tentoonstelling
There is Something about My Family is van 3 april t/m 5 juni te bezoeken. Entree is 4,- euro,
studenten 3,- euro en kinderen t/m 12 jaar zijn gratis.
Openingstijden: Woensdag t/m zondag van 12.00 – 17.00 uur. Meer informatie over There is

Tags: Fotodok

Bekijk ook deze items