terug

Supermaan, maansverduistering en bloedmaan in één nacht te zien

Fragment uit het filmpje van NASA
Fragment uit het filmpje van NASA

Zet de wekker maar vast klaar: in de nacht van 27 op 28 september voltrekt zich een prachtig schouwspel aan de hemel. Het is dan volle maan en omdat de maan extra dicht bij de aarde staat, lijkt deze ‘supermaan’ extra groot. Maar er is niet alleen een supermaan te zien: ook is er een volledige maansverduistering, gevolgd door een bloedmaan. Nu maar hopen op een onbewolkte hemel.
De maan staat 28 september extra dicht bij de aarde, wat leidt tot een zogenoemde supermaan. Omdat ze zo dichtbij is, licht de maan extra fel op. Kort daarna begint de maan te verdwijnen. Uiteindelijk is ze volledig verduisterd door de aarde, omdat deze tussen de zon en maan komt te staan.
Tijdens de eclips wordt de maan langzaam steeds roder van kleur, een gevolg van de kromming van de zonnestralen rond de aarde. Zo’n rode maan noemen we ook wel een bloedmaan.
Het wordt al de vierde bloedmaan sinds april 2014, volgens aanhangers van de zogenoemde ‘Bloedmaanprofetie’ een voorteken van het einde der tijden. Sommigen zijn er ook van overtuigd dat de bijzondere ‘superbloedmaan’ zal leiden tot springtij en overstromingen. Ze beweren ook dat de afwijkende getijden voor aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zullen zorgen.
Volgens het Britse agentschap voor getijden en zeeniveau zal het zo’n vaart niet lopen, wellicht zal de vloed iets hoger zijn dan normaal.
De NASA heeft een leuk filmpje gemaakt over dit bijzondere verschijnsel, waarbij sprake is van een supermaan, maansverduistering en bloedmaan. En mocht het weer de 28ste toch niet zo meewerken, geen nood: in 2033 is het verschijnsel nogmaals te zien.
 
 


Bekijk ook deze items