Student in Beeld: Dineke van der Ploeg
Mens, wat ben je mooi! – Dineke van de Ploeg
“De aanleiding voor mijn project is mijn eigen zelfbeeld geweest. Ik ben op zoek gegaan naar het ontstaan en de ontwikkeling van ons zelfbeeld. Aanrakingen vormen de basis van ons zelfbeeld. Aanrakingen maken ons tot wie we zijn. Wij leren onszelf kennen door de ander. Ons tastzintuig is vanaf onze geboorte de eerste stap naar verkenning van de wereld om ons heen. De overige zintuigen – horen, zien, ruiken en proeven – zijn bij een pasgeborene nog niet optimaal ontwikkeld. Een liefdevolle omgeving, met voldoende positieve aanrakingen heeft een gunstig effect op de ontwikkeling van ons uiteindelijke ‘ik’. De ontwikkeling van ons zelfbeeld gaat ons leven lang door, maar in de eerste twee levensjaren wordt het fundament gelegd.
Naarmate we opgroeien wordt de wereld om ons heen groter en krijgen andere factoren zoals media invloed op de ontwikkeling van ons zelfbeeld. De media voedt ons met een vrij eentonig beeld. Ondanks dat dit beeld door de jaren heen varieert van volslank naar mager en andere varianten. We worden als kijker veelvoudig aan mediabeelden blootgesteld. De psy van de mens heeft meerdere referenties nodig om een eigen beeld te kunnen vormen. Door het aanbod van eenzijdige beelden is onze psy niet goed instaat een eigen beeld te vormen en gaat ons brein het voorgespiegelde beeld als waarheid aannemen.
De media wil ons doen geloven dat een man of vrouw er op een bepaalde manier uit hoort te zien terwijl ieder mens anders is en wij allemaal bepaalde fasen doormaken bij het ouder worden en er dus niet op één bepaalde manier uit kunnen zien. ‘Mooi’ is geen vast gegeven, ‘mooi’ is een uitdrukking van esthetiek. Hoe deze uitdrukking wordt waargenomen is onder andere afhankelijk van cultuur, ervaring en media. Omdat ‘mooi’ subjectief is en niet duidelijk af gekaderd is, kan je stellen dat elk mens mooi is.
Wanneer je iemand vraagt zijn of haar uiterlijk te omschrijven en te benoemen waar ze tevreden over zijn, zal het antwoord waar ze tevreden over zijn waarschijnlijk langer op zich laten wachten, dan wanneer je zou vragen waar ze niet tevreden over zijn.
In een wereld wat zo divers is, wil ik bewust maken dat ‘mooi’ niet een vast omkaderd gegeven is juist omdat iedereen anders is, is er niet één standaard. Omdat mensen vaak sneller hun uiterlijk mindere kanten weten te benoemen wil ik juist het accent leggen op de positieve kant. Ik heb aan de mensen gevraagd die deel uit maken van mijn serie:
“Over welk lichaamsdeel ben je het meest tevreden?”
Ik wil mensen meer bewust maken van hun positieve kant(en), omdat ik vind dat deze kant te weinig aandacht krijgt. Ik heb dit in een dubbelbeeld weergegeven omdat mensen voor mij uit meerdere lagen bestaan. De fysieke gelaagdheid is afgeleid van de analoge techniek ‘meervoudige belichting’.
Het uiterlijk betreft alle mensen en daarom heb ik een variatie aan leeftijden en seksen aangebracht in mijn serie. Het uiteindelijke resultaat is een gevarieerde serie waarin mensen ieder op hun eigen wijze hebben aangegeven over welk lichaamsdeel zij het meest tevreden zijn.
Doordat mensen antwoord hebben gegeven op bovengenoemde vraag, zijn ze bewuster over zichzelf gaan nadenken, maar ook bewuster geworden van de beelden waar we door de media mee gevoed worden. Dit is voor mij een heel mooi gegeven.
Een stukje bewustwording draagt bij een positief zelfbeeld.
Met deze serie studeert Dineke van der Ploeg af aan de opleiding Fotografische Vormgeving aan de Fotovakschool Amsterdam.