terug

Serie ondernemen: Vertrouwen in succes nieuwe studio

Fotostudio Deventer
Fotostudio Deventer

Een fotostudio openen in deze tijd. Niet echt verstandig, zouden sommige mensen zeggen. Patrick Nijhuis is echter overtuigd dat zijn fotostudio een antwoord biedt op een vraag die leeft in de markt. Nijhuis ging niet over één nacht ijs en deed alvorens te starten met de studio, een gedegen marktonderzoek. “Vooral onder semiprofessionele fotografen bestaat de vraag naar een geschikte ruimte om te fotograferen,” aldus Nijhuis.
Nijhuis is zelf hobbymatig bezig met de fotografie en heeft een broer die het vak uitoefent. “In die zin heb ik een relatie met de fotografie, het is een passie van me. In het ‘circuit’ hoorde ik vaak van fotografen dat het lastig is om een geschikte ruimte te vinden om te fotograferen. Vooral voor de semi-professionals, die geen budget hebben om zelf een studio in te richten en een limbowand aan te schaffen, is het lastig.”
In zijn bedrijfspand kwam vorig jaar ruimte vrij. Nijhuis is grafisch ontwerper. “Een huurder vertrok en mijn bedrijf is door de slechte markt kleiner geworden; van zestien man in mijn bedrijfspand ben ik teruggegaan naar één fte: ikzelf. Voor mijn broer hebben we toen een vrijgekomen ruimte omgebouwd tot studio. Ik heb daar een half jaar lang flink tijd ingestoken en spierballen gekweekt bij het timmeren,” lacht Nijhuis. “Toen het klaar was, vond ik het een beetje zonde om de studio leeg te laten staan, wanneer mijn broer hem niet nodig heeft. Zo ontstond het idee om de studio te verhuren.”
Fotografen kunnen bij Fotostudio Huren Deventer een ruimte huren vanaf één uur. “Bij andere studio’s moet je soms een studio huren voor minimaal drie uur. Dat willen wij juist niet. De flexibiliteit voor de fotograaf vinden we heel belangrijk.” Een ander belangrijk punt vindt Nijhuis de sfeer. “Voor een model of klant is het heel belangrijk dat een ruimte intiem en gezellig aanvoelt. Je hoort wel eens dat fotografen mensen in een kantine moeten fotografen, bij gebrek aan een betere ruimte. Dat willen wij expliciet niet: mensen moeten zich op hun gemak voelen, zodat de fotograaf zijn werk kan doen.”
Naast de verhuur van ruimtes, willen de broers ook workshops aanbieden, voor amateurs tot professionals. “We kunnen dan bijvoorbeeld een aantal modellen uitnodigen, compleet met visagie. Met acht tot tien deelnemers kunnen we dan aan de slag. Ook kijken we naar de mogelijkheid om workshops te geven over programma’s als Photoshop.”
Hoe ziet Nijhuis de combinatie van de fotostudio en zijn werk als grafisch ontwerper? “Ik ben per week twee dagen bezig met Tomatos, mijn bedrijf voor grafisch ontwerpen. Ik kan beide dus goed combineren.” Ondanks de krimp van zijn bedrijf, ziet Nijhuis de toekomst zonnig tegemoet. “Het geeft me de kans om bezig te zijn met een passie. Ik ben nu helemaal voor mezelf bezig. Ik hoef geen tijd meer te besteden aan het leidinggeven aan een bedrijf, aan het managen van mensen. Dat vond ik mindere kanten van het ondernemen.”
Met zijn broer heeft Nijhuis een bijzonder fotoproject: ze fotograferen vervallen bedrijfsruimtes en villa’s. In Nederland en het buitenland. Een expositie van deze urban exploring – zoals de broers hun zoektocht naar en het vastleggen van vervallen gebouwen noemen- is te zien in galerie Brink in Deventer. Meer informatie: http://fotostudiohuren-deventer.nl/ en www.urban-orbi.nl.
Foto Patrick Nijhuis - Urban Library
Foto Patrick Nijhuis – Urban Library


Bekijk ook deze items