terug

Serie ondernemen: hoe houd je werk en privé gescheiden?

Foto Mon et Mine
Foto Mon et Mine

Ramon Snellink en Hermine Snellink-Lipke zijn getrouwd en werken samen in een bedrijf als bruidsfotografen. Onder de naam Mon et Mine fotografie wonnen ze meerdere awards. Hoe is het om als man en vrouw met elkaar te werken? Is het lastig om werk en privé gescheiden te houden? En wat zijn hun doelen?
Kunt u iets vertellen over de opzet van uw onderneming?
“Ons bedrijf Mon et Mine bestaat uit twee personen, namelijk Ramon Snellink en ikzelf, Hermine Snellink-Lipke. Onze bedrijfsnaam bestaat zoals je ziet uit onze beider namen. We zijn begonnen met fotograferen in de tijd dat we beiden nog studeerden. Toen we merkten dat we een aantal bruidsfotografieopdrachten hadden staan, besloten we dat we dingen officieel moesten maken en dat een v.o.f. de beste optie was voor ons. Al het werk wordt 50/50 verdeeld tussen ons en we zijn getrouwd, dus vandaar deze keuze.”
Hoe zou u zichzelf als fotograaf omschrijven, wat voor soort fotograaf bent u?
“Als ik voor mijzelf en voor Ramon spreek dan denk ik dat wij beiden een ‘mensenfotograaf’ zijn. We vinden het beiden leuk om reportages te maken waarin de mens toch wel centraal staat. Natuurlijk zijn detailfoto’s of overzichten van trouwlocaties leuk om te maken, maar we worden pas echt blij als we daar een ‘human element’ bij kunnen vinden.
Daarnaast gaan we heel erg op ons gevoel af. We hebben beiden een HBO/Universitaire opleiding en hebben heel bewust gezegd dat we ons bedrijf zo in willen richten dat we het leuk vinden, lang kunnen blijven doen en ook vrije tijd hebben voor onze dochter, vrienden en familie. Indien het werk in de toekomst niet meer leuk zou zijn, kunnen we altijd stoppen en een baan bij een werkgever zoeken.”
Foto Mon et Mine
Foto Mon et Mine

Wat is uw passie?
“Mijn persoonlijke passie is het fotograferen van details en emotie. Details omdat je in theorie urenlang kunt zoeken naar die ene perfecte manier om iets te fotograferen en emotie, omdat het nooit verveelt. Bruiloften hebben vaak een vrij gelijke opzet qua gebeurtenissen, maar de mensen maken het altijd weer een uitdaging om vast te leggen. Ga ik vandaag een prachtige traan vastleggen, zullen er kinderen rondrennen en plezier maken, gaat de bruid onwijs schaterlachen of zal het een vrij ingetogen dag zijn? Die vraag stel ik mezelf vaak.
Ramons passie ligt meer bij het fotograferen van mensen in context. Hij zoekt naar interessante composities en speelt met licht. Hij kan bijvoorbeeld een foto previsualiseren en tijdens een dag meerdere keren terugkomen op dezelfde plek om precies die foto te maken die hij in zijn hoofd heeft. Een bruid die bijvoorbeeld via een bepaald kader wordt vastgelegd of een overzichtsfoto waarin je in een oogopslag de hele sfeer van de dag ziet.”
Kunt u iets vertellen over uw werkwijze?
“Wij combineren een fotojournalistieke werkwijze met een licht geregisseerde werkwijze. Tijdens de gehele dag zijn we zo onzichtbaar mogelijk en laten we alles zijn gang gaan, maar tijdens de fotoshoot proberen we, indien het bruidspaar zich een beetje gespannen voelt of niet weet hoe ze moeten staan, aanwijzingen te geven. Ook nu willen we zo realistisch mogelijke portretten maken, maar we houden natuurlijk wel rekening met wat flatteus is voor bruid en bruidegom (of bruid en bruid en bruidegom en bruidegom).
Het klinkt heel erg cliché, maar ik word er heel erg blij van wanneer het bruidspaar mij laat horen dat ze ons bijna niet opgemerkt hebben. Ik vind het prima dat ze het weten dat wij er zijn en fotograferen, maar ik zou het vreselijk vinden om achteraf te horen dat ze ons continu overal zagen.”
Uw bedrijf werkt met Shootzilla. Wat is dit voor dienst?
“Shootzilla is een workflow manager. Ik kan voor mijn bruidsparen een soort account aanmaken waarin ik aangeef wat ik voor hun bruiloft heb afgerond en wat nog niet. Wanneer je maximaal 10 opdrachten per jaar hebt is dit misschien niet echt nodig, maar we fotograferen zo’n 30 bruiloften per jaar en dan is het fijn om in een makkelijk overzicht te zien wie je al hebt gemaild met je vragenlijst en wie bijvoorbeeld nog een factuur moet ontvangen voor extra afgenomen producten.”
Foto Mon et Mine
Foto Mon et Mine

Kunt u iets vertellen over de verdeling van uw omzet?
“Onze omzet bestaat voor 90 procent uit bruiloften en albums en 10 procent uit loveshoots en de workshops die we geven. Dit zien we ook als twee losse omzetdoelen die we willen behalen elk jaar.
We hebben bewust gekozen om ons te specialiseren, omdat we merkten dat we niet alleen bruiloften het allerleukst vonden om te fotograferen, maar ook zagen dat onze workflow veel beter werd door een hoofdtaak te hebben. Om deze reden hebben we dan ook bijvoorbeeld interieurzaakopdrachten en ‘bolle buiken shoots’ laten vervallen.”
Hoe onderscheidt u zich als ondernemer?
“We werken sowieso standaard samen, zowel voor bruiloften als voor loveshoots. Omdat we allebei een eigen manier van kijken hebben, krijgen onze bruidsparen een erg complete reportage.
Daarnaast leveren we onze reportages binnen drie weken af (vaak ook sneller) en proberen we de albums binnen drie maanden bij onze bruidsparen thuis te krijgen. Vaak hebben we de foto’s al af voordat het bruidspaar terug is van de huwelijksreis. Deze snelheid hebben we weten te bereiken door specialisatie en door het feit dat we natuurlijk met twee mensen binnen een bedrijf werken.”
Tegen welke problemen loopt u als ondernemer aan?
“Omdat we vanuit ons eigen huis werken kan het nog wel eens zijn dat we ’s avonds laat nog overleg hebben over een e-mail of over een telefoontje. Daarnaast zijn onze werktijden erg onregelmatig en hebben we in de zomer relatief weinig vrije tijd.
Ook is het zo dat je als man-vrouw-v.o.f. werk en relatie goed uit elkaar moet zien te houden. Dit was in het begin soms moeilijk, temeer omdat je als fotograaf zijnde ook graag erkenning wil voor jouw deel van het werk en het liefst je eigen foto’s selecteert en bewerkt. Gelukkig hebben we dit soort uitdagingen met beide handen aangegrepen en gekeken hoe we het beste het werk konden verdelen. Inmiddels is Ramon de persoon die alle selecties en nabewerking regelt, terwijl ik de albums ontwerp en het klantencontact doe.
En voor de rest vind ik het zelf met name elk jaar weer spannend of we genoeg boekingen krijgen. De onzekerheid kost soms veel energie. We merken bijvoorbeeld dat steeds meer bruidsparen kort voor hun trouwdag (lees: minder dan 4 maanden) een fotograaf boeken, terwijl ik het liefst een maand of 8 van te voren al weet hoe mijn hoofdseizoen er uit gaat zien. Dit probleem weten we nu te omzeilen door zorgvuldig bij te houden wanneer we boekingen en aanvragen krijgen. Op die manier kunnen we voorspelling doen voor het komende jaar.”
Ramon en Hermine van Mon et Mine
Ramon en Hermine van Mon et Mine

Waar wilt u naartoe groeien?
“We willen beiden continu beter worden qua fotografie. Daarnaast zouden we in een ideale wereld alleen maar bruiloften fotograferen voor bruidsparen die 100% voor onze fotografie gaan en ons er van A tot Z bij willen hebben.
Het is voor ons niet nodig om extra te groeien qua omvang van het bedrijf. Uit gesprekken met andere ondernemers hebben we geleerd dat extra personeel of een externe studio zorgt voor extra overhead en dus verplichtingen. We willen graag zo wendbaar mogelijk blijven en kunnen blijven fotograferen omdat we het met plezier doen en niet omdat we een omzet moeten halen. Dit klinkt misschien erg flower-power, maar we willen graag bewust genieten van nu.” Meer informatie: www.monetmine.nl.


Bekijk ook deze items