Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Rijk worden van andermans werk

Marlboro reclame en Prince's bewerking
Marlboro reclame en Prince’s bewerking

Wat als je rijk kan worden van het fotograferen van andermans foto’s? Diefstal zou je zeggen. Dat kan niet. Daarvoor hebben we copyright. Fout. Het kan wel. Richard Prince is er rijk mee geworden. Door te copy-pasten en een foto een klein beetje te veranderen. Zonder toestemming te vragen van de echte fotograaf. Schaamteloos, zonder verwijzing naar de maker van de beelden.
Prince begint zijn carrière met het kopiëren van beelden uit advertenties van Marlboro. De meest interessante delen haalt hij uit de advertentie: cowboy, paard; de rest laat hij achterwege. Informatie over de sigaretten bijvoorbeeld. Een van de werken verkoopt hij voor 1,2 miljoen dollar.
Daarna volgt de serie ‘Gangs’, met opnieuw gefotografeerde foto’s van biker girls. In de kunstwereld wordt hij tot dan toe niet serieus genomen. Dat verandert na zo’n tien jaar, wanneer Prince besluit grappen te gaan verkopen. Geschreven of geschilderde grappen (ook al niet origineel, maar geleend) op papier, die gaan als warme broodjes over de toonbank. Prince heeft zijn naam gevestigd.
Zijn grote rijkdom heeft hij echter te danken aan een serie schilderijen van verpleegsters. De verpleegsters zijn afkomstig van covers van allerlei erotica boekjes. Deze verpleegsters zet hij over op canvas, nog wat extra verf erbij en klaar.
Natuurlijk heeft Prince zich wel eens voor een rechter moeten verantwoorden. Fotograaf Patrick Cariou daagt hem voor de rechter voor het gebruiken van de foto’s afkomstig uit Cariou’s boek Yes Rasta. De rechter stelt echter Prince in het gelijk, omdat hij volgens de rechter door zijn toevoegingen nieuwe betekenis geeft aan Cariou’s werk. Dat is ook precies de reden waarom Prince wegkomt met zijn kopieergedrag. Door zijn toevoegingen, hoe miniem ook, voegt hij betekenis en waarde toe volgens de Amerikaanse wetgeving.
Voor zijn laatste werk ‘New Potraits’(gemaakt in 2014) struint Prince over Instagram, op zoek naar selfies van veelal jonge vrouwen. Bij deze foto’s plaatst hij een reactie, maakt een screenshot van foto en reacties en drukt deze af. De foto’s ongewijzigd. En vraagt daar vervolgens duizenden dollars voor. Tot dusver heeft Prince zich hiervoor niet hoeven te verantwoorden. Missy Suicide, een van de ‘gebruikte’ dames, trakteert hem echter op een koekje van eigen deeg: ze verkoopt foto’s van de foto’s die Prince maakte van haar Instagramfoto (snapt u het nog?), voor een fractie van Prince’s prijs.
Bron: www.priceonomics.com


Bekijk ook deze items