Nieuw: Lightroom6 en Lightroom CC
Er komen twee verschillende vernieuwde versies van Lightroom uit. Niet dat beide programma’s onderling verschillen, het gaat om wat je er bij krijgt, naast Lightroom op je computer. Lightroom6 wordt de naam van de nieuwe losse versie die als zodanig te koop zal zijn. Lightroom CC wordt de naam van de versie van het programma dat als onderdeel van de Creative Cloud wordt geleverd, zowel van het volledige als van het speciale fotografen programma. Dat laatste omvat dan zowel Lightroom als PhotoshopCC. Verder krijg je via de Creative Cloud de beschikking over een aantal mobiele toepassingen en de mogelijkheid om afbeeldingen uit te wisselen met andere gebruikers. En bij mobiel wordt nu ook het Android platform meegenomen.
Lightroom mobiel krijgt daarbij meer mogelijkheden, vooral op het gebied van het aanpassen van de foto’s, dan nu het geval is. Een andere interessante mobiele applicatie is Adobe Slate, daarmee kun je erg eenvoudig dynamische presentaties maken die via het internet bekeken kunnen worden.
Naast de nieuwe versies van Lightroom is er ook een nieuwe versie van Camera RAW, versie 9, waarin dezelfde nieuwe mogelijkheden voor het bewerken van RAW-bestanden zijn opgenomen als in Lightroom6 zodat beide platforms weer helemaal gelijk op lopen. Voor de nieuwe software is een 64-bits systeem noodzakelijk, de wat oudere systemen, zowel Mac als Windows, vallen af voor deze updates. Voor gebruikers van CS6 geldt dat de nieuwe Camera RAW wel de ondersteuning voor de nieuwe cameramodellen en objectieven biedt, maar de echt nieuwe opties zullen niet functioneren, daar heb je dan Photoshop CC voor nodig.
DNG
De vernieuwingen die binnen Lightroom en Camera RAW zijn aangekondigd openen alle mogelijkheden die het Adobe DNG-formaat de gebruiker biedt. De laatste versie van de DNG specificaties maakte al duidelijk wat er aan nieuwe opties beschikbaar zou komen, dus heel verrassend is het allemaal niet, maar wel mooi dat het nu ook echt kan.
De eerste nieuwe mogelijkheid is het maken van een HDR-afbeelding gebaseerd op twee of meer opnames. Handig en uniek is dat die opnames als RAW-bestand gebruikt kunnen worden en dat het resultaat ook weer een echt DNG-bestand is met alle handige aanpassingen die daar op mogelijk zijn. Je hoeft dus ook niet eerst de witbalans te corrigeren, dat kan allemaal achteraf. In principe zijn deze DNG-bestanden 16-bits bestanden die 30 stops aan dynamisch bereik kunnen bevatten. De uitleg van Adobe liet zien dat er met twee opnames, met -2 en +2 belicht, al heel veel te bereiken was.
De tweede nieuwe mogelijkheid is het combineren van twee of meer RAW-bestanden tot een panorama, en ook daar geldt weer dat het eindresultaat een DNG-bestand is waardoor je ook daar alle aanpassingen achteraf kunt doen.
En voor de liefhebbers, het is dan uiteraard ook mogelijk om op basis van een reeks HDR bestanden in het DNG-formaat weer een panorama in het DNG-formaat samen te stellen.
Een heel andere toevoeging is de mogelijkheid om gezichten door Lightroom in de foto’s in je catalogus te laten herkennen, en die informatie als een extra manier om foto’s te vinden te gebruiken. En bij de export krijg je net als bij de informatie over de plek waar de foto’s gemaakt zijn de mogelijkheid om deze informatie niet in het geëxporteerde bestand op te nemen.
Een andere vernieuwing is een optie die al in Camera-RAW aanwezig was, en waarmee je met een penseelgereedschap een verloop kunt aanpassen. Hiermee zijn beide platforms weer helemaal identiek voor wat betreft de mogelijkheden om RAW-bestanden aan te passen.
Snelheid
Adobe heeft beloofd dat Lightroom heel veel sneller is geworden met de nieuwe versie doordat heel veel berekeningen zijn verhuisd van een taak voor de gewone CPU naar een taak voor de GPU, de grafische processor. Daarmee wordt ook de keuze voor dat onderdeel van je computer voor fotografen een belangrijke keuze terwijl het eerst vooral van belang was voor videomakers en 3D-ontwerpers. Waar die snelheidswinst geboekt wordt is voor een deel afwachten, maar in de uitleg werd vooral gewezen op de snelheid waarmee de gereedschappen reageren op wijzigingen die je toepast, wat ongetwijfeld heel fijn is bij het werken met de nieuwe erg grote DNG-bestanden die het resultaat van samenvoegingen zijn.
Uitvoer
Een geheel nieuwe toevoeging aan Lightroom is de mogelijkheid om bestanden in CMYK om te zetten en er een softproof van op het beeldscherm op te roepen. Dit was een taak waarvoor je tot nu toe Photoshop nodig had. En aan de webgaleries is nu de mogelijkheid van op de nieuwe internetstandaard HTML5 gebaseerde galeries toegevoegd, wat waarschijnlijk veel dynamischere mogelijkheden geeft die tot nu aan de Flash galeries waren voorbehouden.
Binnenkort meer uitleg als er tijd is geweest om het allemaal uit te proberen.