terug

Mix

Jongeren in Nederland

Mix slaat op halfbloed. Kinderen met ouders uit verschillende culturen. Mix slaat ook op de samenstelling van dit boek waarin woord en beeld evenveel aandacht krijgen. Er staat een flinke reeks essays in dit boek, afgewisseld met korte tekstfragmenten in een speelse bladerlay-out. Maar ons gaat het nu even om de fotografie.
We vinden portfolio’s van Koos Breukel, Suzanne Liem, Venus Veldhoen, Ting Chan en Morad Bouchakour. Op Breukel na komen deze portretfotografen stuk voor stuk zelf uit gemengde gezinnen. Je zou kunnen zeggen dat het inhoudelijk deskundigen zijn. Van die achtergrond wordt gebruikgemaakt. Zo heeft Suzanne Liem kinderen met broer of zus gefotografeerd, gefascineerd door de verschillen die in gemengde gezinnen voorkomen.
Venus Veldhoen ging op zoek naar kinderen met een driedubbele achtergrond; grootouders uit Europa, Afrika en Azië. Morad Bouchakour komt geweldig uit de hoek met portretten van kinderen bij wie je de dubbele afkomst niet direct kunt zien. De cover is van Koos Breukel, de enige die geen onderwerp binnen het onderwerp heeft gekozen. De overeenkomst tussen zijn kinderen is dat ze allemaal uit Amsterdam komen. Hoe divers ook, al dan niet bewust hebben ze op zijn foto’s vrijwel allemaal eenzelfde huidskleur gekregen.
Bestellen
d’jonge Hond, 23 x 28 cm, 174 blz., paperback
Nederlandstalig, ISBN 9789089101594