terug

Materiaal: fotochemische afdrukken

Foto Fifo Color
Foto Fifo Color

Als fotograaf is het soms best lastig om de juiste keuze te maken qua materiaal. Daarom besteden we dit jaar op www.pf.nl extra aandacht aan de mogelijkheden die er zijn. Wat zijn de eigenschappen van de verschillende materialen? Waar moet je opletten? Hoe houd je in de bewerking rekening met het gekozen materiaal? Om de week verschijnt op de website een kort artikel over een type materiaal en zijn eigenschappen. Een expert van Fifo Color vertelt waar je rekening mee moet houden. Ditmaal gaat het over fotochemische afdrukken.

Wat zijn fotochemische afdrukken?

Een fotochemische print is natuurlijk geen inkjet-print, maar het resultaat van het belichten van fotopapier dat vervolgens volgens strakke procedures en normen in chemische baden wordt ontwikkeld. Met name bij de Professional Papers zijn de subtiele kleur- en densiteitnuances optimaal. Vakbekwame kleurcorrectoren beoordelen de beelden op hun beeldscherm en corrigeren afwijkingen in kleur en in de belichting. Goed belichte digitale bestanden leveren indrukwekkende afdrukken op. Wil je jouw opname nog specialer maken? Kies voor grote afdrukformaten of andere uitsneden zoals vierkant. Met name bij fotochemische afdrukken kun je goed kiezen voor een omzetting naar bijvoorbeeld zwart-wit. Informeer hiervoor bij je vaklaboratorium. De medewerkers van Fifo Color helpen je graag met advies. Fifo biedt diverse soorten fotochemische afdrukken aan op fotopapier (zoals glans, lustre/mat, pearl en duratransmateriaal).

Wat zijn de eigenschappen van dit materiaal?

Glans (Glossy) papier:
Hoogglans papier is zeer geschikt om het maximale uit je foto te halen, door de hoge briljantie en contrastomvang ervaar je in het diepzwart en de hoge lichten nog steeds een goede doortekening. Geschikt om op materialen als hardschuim of dibond te plakken.
Mat (lustre) papier:
Fotochemisch papier met een gelijkmatig mat oppervlak. Een briljante kleurweergave en mooie diepzwarte en witte partijen met doortekening. Het papier is minder gevoelig voor vingerafdrukken. Geschikt om in een fotolijst (achter glas) te plaatsen of te plakken op materialen als hardschuim of dibond.
Pearl papier:
Fotochemisch papier met een super hoogglanzend ‘metallic’ oppervlak. Stevig, dik fotopapier, met een briljante kleurweergave. Het geeft een hoge scherpte-indruk met mooie diepzwarte en witte partijen met doortekening. Goed te combineren met acrylaat, dan krijg je een foto die ‘knalt’. Geeft een extra dimensie aan glamour-fotografie, productfotografie van sieraden en auto’s.
Duratrans (lichtbak doorzichtig materiaal):
Een duratrans print is een transparante, fotochemische afdruk die geschikt is voor gebruik in diverse lichtbakken. Doordat het op chemische basis is, ervaar je een hoge contrastomvang en is er ook sprake van een diepzwart met doortekening op de plaatsen waar dat bedoeld is. Het licht van de lichtbak wordt enigszins diffuus doorgegeven. Dit heeft een mooie, egale belichting tot gevolg.
Metalflex papier:
Metalflex papier heeft een zeer hoogglanzende oppervlak. Dit maakt het uitermate geschikt voor een zeer briljante afdruk. Door de verscherping die het papier geeft kan het goed gebruikt worden voor de wat technische opnames. Het papier kan direct worden verlijmd op diverse ondergronden, zoals dibond of hardschuim.

Waar moet je op letten bij de keuze van fotochemische afdrukken?

Fotochemische afdrukken hebben een optimale detail- en kleurweergave, alsmede een zeer lange levensduur. Wil je nog meer bescherming tegen UV-licht en/of beschadigen, dan kun je ervoor kiezen om de afdruk te laten voorzien van een speciaal dun laminaat. Heb je speciale wensen of wil je dat het lab hele specifieke correcties toepast bij het afdrukken van je opdracht, neem dan even contact op met het vaklab, zodat de correctoren rekening kunnen houden met je wensen.

Wanneer kies je niet voor fotochemische afdrukken?

Bij dit materiaal zijn alle details goed zichtbaar. Heb je een afbeelding waarbij je de kleinste details juist niet wil laten zien, kies dan bijvoorbeeld voor afdrukken op canvas of hout. Papier is een kwetsbaar materiaal. Als je kiest voor een afdruk op papier zonder lijst of acrylaat ervoor, hang deze dan niet op een plek waar veel ‘verkeer’ langskomt.

Extra mogelijkheden?

Foto Fifo Color
Foto Fifo Color

Fotochemisch papier kun je op verschillende materialen laten verlijmen. Een op plaatmateriaal verlijmde foto is veel strakker qua presentatie. Je kunt kiezen voor een dun plaatmateriaal als je de afdruk nog wil gaan inlijsten, maar presentaties op dikkere plaatmaterialen zijn ook mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor dibond, hardschuim, PVC, Forex of het verlijmen achter acrylaat, waardoor de opname een extra dimensie krijgt.
Nog meer mogelijkheden? Kijk op www.fifocolor.nl.
Heb je een vraag over het afdrukken op de verschillende materialen? Stuur hem naar redactie@pf.nl. Fifo Color geeft je dan persoonlijk advies over waarop jouw beeld het beste tot zijn recht komt.
 


Bekijk ook deze items