terug

Materiaal: Antarctic

Foto Fifo Color
Foto Fifo Color

Als fotograaf is het soms best lastig om de juiste keuze te maken qua materiaal. Daarom besteden we dit jaar op www.pf.nl extra aandacht aan de mogelijkheden die er zijn. Wat zijn de eigenschappen van de verschillende materialen? Waar moet je opletten? Hoe houd je in de bewerking rekening met het gekozen materiaal? Om de week verschijnt op de website een kort artikel over een type materiaal en zijn eigenschappen. Een expert van Fifo Color vertelt waar je rekening mee moet houden. Deze keer bespreken we Antarctic, een vrij nieuw materiaal.

Wat is Antarctic?

Antarctic is een luxe, gematteerde kunststofplaat die op een heel speciale manier mee kleurt met de wand waar deze op hangt. Door de transparantie komt door de randen de kleur van de wand er licht doorheen. Daarmee is deze geschikt is voor iedere wand, welke kleur dan ook. Wil de fotograaf een zeer exclusieve uitstraling van zijn  beeld of zoekt de klant een exclusief en opvallend ‘kunstobject’ aan de muur, dan is Antarctic een goede keus.

Wat zijn de eigenschappen van dit materiaal?

Het door en door melkglas getinte acrylaat- plaatmateriaal wordt door de ‘direct print to plate techniek’ voorzien van de afbeelding. Dit geeft bij montage van het bijpassende ophangprofiel een fraaie combinatie van licht en beeld. Het materiaal is semitransparant.

Waar moet je op letten bij de keuze van dit materiaal?

Antarctic is een goede keus voor fotografen die zich willen onderscheiden. Het is een nieuw en spannend materiaal. Dit moet uiteraard wel in de omgeving passen waar het kunstobject komt te hangen.
De foto wordt direct op de plaat geprint. Daaromheen wordt een rand vrijgelaten, om het effect van het semitransparante materiaal beter tot zijn recht te laten komen. Doordat er aan de achterzijde een 4-zijdig frame wordt gemonteerd en deze voldoende groot moet zijn om het gewicht van de plaat te kunnen dragen, kan de afbeelding niet te klein zijn, in verband met de transparantie van de plaat. Dit fraaie materiaal is natuurlijk bij uitstek geschikt voor presentaties in kantoor- of presentatieruimte, maar ook in een moderne huiskamer zal het absoluut een blikvanger zijn. Natuurlijk kan men daarbij kiezen voor een full-color afbeelding, maar zwart-wit komt ook mooi uit op het materiaal.

Wanneer kies je niet voor Antarctic?

Als je iets zoekt voor een behoudende, traditionele inrichting, dan kun je beter voor een andere optie gaan. Art Paper verlijmt op plaatmateriaal of achter glas in een lijst is dan wellicht een beter idee. Canvas is ook een mogelijkheid.

Extra mogelijkheden? antarctic 2

De plaat wordt gemonteerd op een 4-zijdig frame. Meer mogelijkheden? Kijk op www.fifocolor.nl.
Heb je een vraag over het afdrukken op de verschillende materialen? Stuur hem naar redactie@pf.nl. Fifo Color geeft je dan persoonlijk advies over waarop jouw beeld het beste tot zijn recht komt.


Bekijk ook deze items