terug

Maak het Vrij Nederland Fotoverhaal

Foto: Carla Kogelman
Foto: Carla Kogelman, winnaar van het fotoverhaal 2014

Gezocht: professionele fotografen die kans willen maken op een betaalde opdracht voor een documentair beeldverhaal. Vrij Nederland en DuPho, de beroepsorganisatie van fotografen, organiseren voor de derde keer een competitie voor de beste Nederlandse fotoverhalen. Er zijn vier betaalde opdrachten te winnen. Die worden in 2016 in VN gepubliceerd.


Wat zijn de criteria?
  • Deelnemende fotografen hebben maximaal vijf jaar ervaring.
  • Het moet gaan om een journalistiek relevant onderwerp in Nederland.
  • Het verhaal moet in een periode van maximaal zes maanden gemaakt kunnen worden.
  • Het verhaal bestaat uit minimaal twintig verschillende foto’s (waaruit een selectie wordt gepubliceerd).
  • Het mag in kleur en/of zwart-wit.
  • De af te beelden personen of instellingen werken mee aan publicatie (de fotograaf regelt de rechten).
  • Multimediavoorstellen zijn ook welkom.

Een vakjury zal de voorstellen beoordelen op oorspronkelijkheid, maatschappelijke relevantie, fotografische aanpak en praktische haalbaarheid. De jury bestaat uit: Peter van den Doel (directeur DuPho), Jim Casper (hoofdredacteur van online fotografie platform Lens-culture), Jenny Smets (redacteur fotografie VN) en Frits van Exter (hoofdredacteur VN).

Meedoen?

Schrijf in maximaal 700 woorden je voorstel voor een beeldverhaal. Voeg daarbij een samen­vatting in het Engels, je cv en voorbeelden van je werk (of ver­wijzing naar je website) in maximaal 5MB aan bijlagen.
Dien het in vóór 20 oktober in door een mail te sturen naar fotoverhaal@vn.nl.

En dan?

De jury selecteert maximaal vier voorstellen. De winnaars krijgen de opdracht tegen gebruikelijk honorarium. De planning geschiedt in overleg, rekening houdend met publicatie vanaf februari 2016.
De fotografen worden begeleid bij de productie door Jenny Smets. Voor de begeleidende tekst zal de redactie van VN in overleg zorg dragen.
Carla Kogelman won in 2014 het VN fotoverhaal. Zij wilde een verhaal dichtbij maken: ”Ik heb uiteindelijk een fotoverhaal gemaakt over de leef- en woonomstandigheden in een bepaalde postcode in mijn eigen woonplaats Amersfoort. Het winnen van een prijs is altijd fijn, dat is toch een erkenning.”


Bekijk ook deze items