terug

Legendarische fotograaf in opspraak vanwege Photoshop

Foto Steve McCurry
De bewuste foto van Steve McCurry

Een van de meest bekende National Geographic fotografen, Steve McCurry, is in opspraak geraakt vanwege het gebruik van Photoshop. In een foto van McCurry die te zien was op een foto-event in Italië zag de Italiaanse fotograaf Paolo Viglione dat er iets niet klopte: midden in de foto is een stukje paal van een verkeersbord te zien.

Viglione maakte melding van de ontdekking op zijn blog. Niet met de bedoeling om daarmee een heksenjacht te veroorzaken, maar dat gebeurde wel. Het voorval deed nogal wat stof opwaaien. Helemaal toen bleek dat er meer foto’s van McCurry zijn waar dingen zijn weggepoetst. Bijvoorbeeld een foto van een partijtje voetbal in Bangladesh waarbij een speler ontbreekt. Een ander voorbeeld betreft een scene in India, waar onder meer een riksja is weggeveegd.

McCurry liet aan de redactie van PetaPixel weten geen probleem te hebben met het gebruik van contrast of verschillende kleurtonen om gedeeltes in de foto’s die een afleiding vormen, te veranderen. Het verplaatsen van elementen uit de foto gaat hem echter te ver. De foto die door Viglione werd gespot is volgens McCurry zonder zijn weten bewerkt door lab technicus. De technicus werkt inmiddels niet meer voor hem, meldt de fotograaf. Over de andere gevallen heeft Petapixel naar eigen zeggen nog geen reactie ontvangen.

Bekijk alle betreffende foto’s op het blog van PetaPixel

Lees ook de reactie van magnum fotograaf Peter van Agtmael in een artikel op Time.com

 


Bekijk ook deze items