terug

Jeroen Oerlemans Foundation

jeroen-oerlemans

Vrienden en familie hebben samen de Jeroen Oerlemans Foundation opgezet met als doel het werk van de fotograaf niet in de vergetelheid te laten raken. De opbrengsten van de stichting komen in een studiefonds, bedoeld voor de opleiding van de drie kinderen die Oerlemans achterlaat.

Via de website van de stichting kunnen mensen werk kopen van de fotograaf. Ze kunnen er ook voor kiezen een eenmalige gift te doen. Op de website is meer informatie te vinden, bijvoorbeeld door wie en waarom de stichting is opgezet. Ook is een korte biografie te vinden en een overzicht van de werken van Oerlemans die besteld kunnen worden.

“Jeroen liep al langer rond met het plan om zijn werk aan te bieden via een website,” vertelt Paul Bannink, voorzitter van de stichting. “Hij kreeg daar regelmatig vragen over van mensen uit zijn directe omgeving. Hij was er alleen nog niet aan toegekomen. Na zijn overlijden wilden we ervoor zorgen dat zijn plan toch gerealiseerd zou worden. Zo is het idee voor de stichting eigenlijk ontstaan.”

“We zijn er meteen, een dag na het overlijden, mee gestart. Vooral mijn vrouw Niki heeft hierin het voortouw genomen. Ze heeft haar verdriet omgezet in energie, ook in een manier om met het verdriet om te gaan. De website is ook fijn voor mensen uit de directe omgeving van Jeroen en wellicht collega-fotografen, om even naar toe te gaan. Er is nu een plek waarop de mooie foto’s die Jeroen gemaakt heeft zijn te vinden.”

“Toen we deze website opzetten, wisten we niet of Jeroen een verzekering had geregeld. Gelukkig bleek dit wel het geval te zijn. Al blijft het voor een crisisfotograaf een dure hobby om een dergelijke verzekering aan te gaan. Er is dus geen sprake van acute geldnood.” Toch zijn de opbrengsten, bestemd voor de opleiding van de kinderen, welkom.

“We hebben tot dusver veel positieve reacties gehad. En we merken dat mensen al daadwerkelijk een schenking doen of een werk kopen. Dat is fijn om te zien,” aldus Bannink.

Zilveren Camera

Oerlemans heeft meer van 25 jaar verslag gedaan vanuit de grootste brandhaarden van de wereld. Met zijn indringende beelden won hij drie keer de Zilveren Camera. In 2012 werd Oerlemans ontvoerd en een week lang samen met de Britse fotograaf John Cantlie in juli van dat jaar een week in Syrië vastgehouden. Hij overleefde een ontsnappingspoging en werd later door de Strijder van het vrije Syrische leger bevrijd.

Op 2 oktober meldde de NOS het overlijden van de fotograaf. Hij was in aan het werk in Sirte, het laatste bolwerk van Islamistische Staat in Libië. Oerlemans was mee met een team dat mijnen onschadelijk maakte in het al bevrijdde deel van de stad, toen een kogel zijn hart raakte. De fotograaf droeg een kogelwerend vest en helm, maar de kogel raakte hem in zijn zij, bij de opening van zijn vest. Oerlemans was in Libië met journaliste Joanie de Rijke van het Belgische Knack om verslag te doen van de ontmijning en de gevechten met IS.

Voor meer informatie klik hier en bezoek de site van de Jeroen Oerlemans Foundation