terug

Iraanse fotografe Newsha Tavakolian krijgt Grote Prins Claus Prijs 2015

Prins Claus Prijs
Foto: Frank van Beek

De fotografe die zichzelf het vak leerde op haar 16e, is één van de eerste invloedrijke vrouwelijke fotojournalisten van Iran. Haar werk varieert van reportages tot portretseries over de onzekerheid van de Iraanse middenklasse, vrouwelijke Koerdische strijders en de impact van de sancties op het individuele leven in Iran. Hiermee trotseert ze stereotypen en de simplificering van het Iraanse perspectief, aldus het fonds.
De Grote Prins Claus Prijs wordt elk jaar toegekend aan personen en organisaties in regio’s waar de culturele en creatieve mogelijkheden beperkt zijn en wiens culturele bijdrage een positief effect heeft op de ontwikkelingen in de regio. Tavakolian krijgt de prijs op 2 december uitgereikt door Prins Constantijn in het Paleis op de Dam. Met de prijs is een geldbedrag gemoeid van 100.000 euro. Een tentoonstelling van haar werk is van 27 November 2015 tot 4 maart 2016 te zien in de Prins Claus Fonds Gallery in Amsterdam.
Tavakolian woont in Teheran, werkt onder andere voor The New York Times, Le Monde, Der Spiegel en de Volkskrant en is getrouwd met de Nederlandse journalist Thomas Erdbrink. Meer van haar werk is te vinden op haar website.


Bekijk ook deze items