terug

Impressie Rolleiflex 4K rig

Wie gaat filmen met zijn fotocamera komt er snel achter dat de camera er ergonomisch niet voor is ontworpen. Daarnaast worden camera’s steeds kleiner en willen filmers veelal allerlei zaken aan de camera aansluiten. Wat je dan gebruiken kan is een camera rig ( een kooi rond de camera met allerlei aansluitmogelijkheden). Sommige willen een follow-focus gebruiken en hebben dan twee buizen onder de lens nodig, terwijl andere fotografen graag met een digitale zoeker of zelfs een los scherm willen werken. Ook ergonomische hendels of schouderstukken zie je veelal verwerkt in deze camera rigs. Er zijn tientallen soorten en maten en allemaal hebben ze voor en nadelen.
RolleiflexCage

De Rolleiflex 4K S-cage

Ik moet toegeven dat ik het in eerste instantie verwarrend vind. Het iconische cameramerk vooral bekend van de tweeoog Rolleiflex camera pronkt nu op video accessoires. Dat gezegd hebbende is Rollei een nieuwe speler op de markt van camera stabilisatie en ondersteuning. De Rolleiflex 4K S-cage is ontworpen voor kleine fotocamera’s die goed filmen zoals de Sony a7 serie, Panasonic GH4 of de Blackmagic pocket. De kooi achtige aluminium constructie is voorzien van een verstelbaar handvat voor goede ligging in de hand en een top hendel voor het dragen van de camera of voor lage videoshots. Daarnaast is de constructie verstelbaar in grote om zo optimaal aansluiting te maken met elke soort camera. Twee carbon buizen onderaan zijn er voor het bevestigen van een follow-focus of mattebox. Verder heeft de rig tal van schroefgaten en twee extra flitsschoentjes voor het monteren van licht of microfoons. Het is duidelijk dat Rollei zich met deze producten richt op de startende fotograaf die ook begint te filmen. De prijs is gunstig en het geheel is stevig gebouwd.
Een goede rig kiezen is heel erg persoonlijk. Het is daarom ook moeilijk om te zeggen wat een goede rig is en wat niet. Belangrijk is dat er goede materialen gebruikt worden en dat alles muurvast zit (dus geen speling tussen de materialen). Daarna is het puur smaak en mogelijkheden. De Rolleiflex 4K S-cage heeft bijvoorbeeld geen schouder ondersteuning en stabiliseert de camera ook niet voor je. Hij is wel redelijk compact en licht en geeft je de mogelijkheid de camera vol te hangen met accessoires en de camera dan vanaf statief of los uit de hand te gebruiken.
Rolleiflex_4K_S-Cage_1921341


Bekijk ook deze items