terug

Help! Facebook verandert zijn voorwaarden

facebook-header
“Eigenlijk is er niet zo veel aan de hand,” vertelt informatierecht juriste Charlotte Meindersma. “De voorwaarden van Facebook veranderen nauwelijks ten opzichte van de voorwaarden die het sociale netwerk in het verleden ook al hanteerde. Dit betekent dat het bedrijf alles wat je op het sociale netwerk plaatst, mag gebruiken voor commerciële doeleinden. Wil je dit niet, dan zit er maar één ding op: je account verwijderen.”
Juriste Charlotte heeft de nieuwe voorwaarden van Facebook goed bekeken. “De nieuwe voorwaarden, die 30 januari ingaan, gaan niet verder dan voorheen. Ze zijn nu echter over meer documenten verdeeld. Dat maakt deze documenten korter, en volgens Facebook leesbaarder. Zo ontstaat echter ook een wirwar aan documenten en dat is wat mij betreft niet overzichtelijker.”
“Door akkoord te gaan met de voorwaarden van Facebook en gelieerde diensten als Instagram en WhatsApp geef je het bedrijf een licentie om alle gepubliceerde content, dus ook foto’s, muziek en video’s, te gebruiken voor commerciële doeleinden. Deze content kan Facebook ook aan derden, commerciële partijen, overdragen. Zo kan jouw foto worden gebruikt in een advertentie voor bijvoorbeeld Canon lenzen, wanneer ze passende content op je pagina vinden. Of, als ze babyfoto’s ontdekken, kunnen deze bijvoorbeeld worden gebruikt in een reclame voor luiers.”
Deze ‘nieuwe’ voorwaarden gelden niet alleen voor content die je na 30 januari 2015 plaatst. “Ook foto’s die je eerder hebt gedeeld of in een album bewaard, mag Facebook gebruiken. Het bedrijf mag zelfs foto’s bewerken als dat uitkomt. Zo kan een watermerkje dat je in de rechterhoek hebt geplaatst, gewoon weggeknipt worden.”
Door je privacyinstellingen te wijzigingen, kun je het copy-paste gedrag van Facebook een beetje beperken. “Door je profiel alleen open te stellen voor vrienden, kun je de toepassing van jouw content beperken. Facebook mag je foto’s dan alleen in advertenties gebruiken voor je vrienden. Maar deelt een vriend jouw foto, en heeft hij een openbaar profiel, dan kan je foto weer voor alle Facebookgebruikers toegepast worden. Het effect van strengere privacyregels kan dus zo weer teniet worden gedaan.”
Wat kun je dan wel doen? Heeft het plaatsen van een verklaring over auteursrecht zin? “Nee, dat heeft geen zin. Je zult zelf een goede afweging moeten maken: welke voor- en nadelen zitten aan het gebruik van Facebook? Als je niet wilt dat jouw content gebruikt wordt, moet je je profiel verwijderen. Maar, als jouw content door anderen is gedeeld, is het vrijwel onmogelijk om deze eerder geplaatste inhoud weg te halen. Een idee is om één foto met een link te plaatsen naar je website. Dan ‘offer’ je weliswaar een foto op, maar je triggert misschien mensen om naar je website te komen. Dus, denk na over wat je plaatst. Ik zou zeker niet mijn hele portfolio online zetten, maar af en toe een foto is misschien geen slecht idee.”
Meindersma is actief voor onder meer fotografen bij het opstellen van algemene voorwaarden, het verkrijgen van benodigde licenties en in zaken waarbij inbreuk is gemaakt op het auteursrecht. Meer informatie:  www.charlotteslaw.nl.