Graffitikunstenaars ‘gevangen’ in SURFACE
De geheimzinnige wereld van straatkunstenaars. Portretten van deze graffitiartiesten zijn van 9 september tot en met 9 oktober 2016 te zien bij kunstgalerie Vroom &Varossieau in Amsterdam in de expositie SURFACE. Fotograaf Søren Solkaer heeft voor SURFACE de wereld over gereisd, op zoek naar bekende en opkomende straatkunstenaars. “Sommige kunstenaars heb ik letterlijk twee jaar lang moeten volgen, voordat het me lukte om ze te fotograferen. Het is lastig wanneer de ene nomade de andere probeert te volgen.”
“Mijn vorige boek heet CLOSER,” vertelt Solkaer. “Dat is een boek met intieme portretten van kunstenaars. Bij de graffitikunstenaars werd me al snel duidelijk dat het geen psychologische portretten zouden worden. De helft van de straatkunstenaars wilde namelijk niet zijn gezicht laten zien. Daarom probeer ik de kunstenaar te laten zien aan de hand van de omgeving waar hij opereert, de textuur en kleuren van de muurschilderingen zelf. Vandaar de titel SURFACE.”
Solkaer heeft een liefde voor de straatkunst en bewondering voor de kunstenaars. “Ik vind het mooi hoe de straatkunst steden veranderd. Ik waardeer de democratische aard van het werk. Iedereen kan er van genieten. Tot nu toe heb ik 142 straatkunstenaars gefotografeerd. Het vergt moed en doorzettingsvermogen om je stempel op de stad te drukken middels een kunstwerk. Het gebeurt in het donker, het is meestal illegaal en vaak gaat het om enorme werken. Het vraagt om een zekere energie, volharding en een rebels karakter – dat fascineert me.”
Het fotograferen van de kunstenaars was vaak enerverend. “Veel van shoots vonden in het holst van de nacht plaats, op verborgen plekken. Een aantal kunstenaars wilde niet eens zijn gezicht aan mij laten zien als we niet aan het fotograferen waren. Het portret van de Spaanse kunstenaar Borondo is een van mijn favorieten, het was tevens een van mijn beste shoots voor SURFACE.
Narcissus
“Ik vond zijn werk online en was gelijk onder de indruk,” vertelt de fotograaf over Borondo.” Ik kwam erachter dat hij in Londen aan het werk was. We hebben elkaar ontmoet in een verlaten pub in Noord-Londen, die hij gebruikte als studio. Hij heeft me al het werk laten zien dat hij in Londen heeft gemaakt. Hij had bepaald niet stil gezeten. Vooral zijn werk Narcissus, gemaakt bij een kanaal, vond ik erg mooi. Het werk is op z’n kop gemaakt; in de reflectie van het water zie je het portret zoals het moet zijn. Als je daar aan de waterkant gaat zitten is het wachten op een kalm moment, zodat het perfecte beeld verschijnt. Met die tweeledigheid wilde ik iets doen in mijn portret. Ik heb het gecombineerd met een element uit een ander werk van Borondo, gemaakt in Storeditch. Hij had daar de ruiten van een winkel wit geverfd. De volgende dag kwam hij terug en heeft hij portretten in de verf gekrast. Ik heb Borondo gevraagd om voor het portret een stuk glas ter grootte van zijn hoofd mee te nemen. De volgende dag hebben we elkaar ontmoet bij het kanaal. Hij had een treffend portret gekrast dat hij voor zijn hoofd hield. Wat volgde waren een heleboel lichtexperimenten, maar uiteindelijk kwam alles samen met het dubbele portret, de reflectie van Narcissus in het water en de volle maan.”
Met het project wil Solkaer de scope laten zien van de straatkunst. “Daarnaast wilde ik de persoon achter de kunst laten zien. Bij deze kunststroming zijn kunstenaars bekend om hun stijl en successen, maar de persoon erachter is onbekend. Ik miste het boek dat deze twee dingen samenbracht, daarom heb ik SURFACE gemaakt.” Het resultaat is een soort familiealbum van straatkunstenaars.
‘SURFACE’ is een 240 pagina’s tellend fotoboek. In het boek zijn 135 kunstenaars opgenomen, waaronder Shepard Fairey, Blek le Rat, DabsMyla, DOES, Ron English, FAILE, Kaff-eine, The London Police, Niels Shoe Meulman, Seen, Swoon en Vhils. Het boek kost 50 euro en is hier verkrijgbaar.
Søren Solkær (1969) is gevestigd in Kopenhagen. Als fotograaf geniet hij internationale bekendheid met zijn iconische portretten van artiesten als Arctic Monkeys, Björk, R.E.M. en U2. Het werk van Søren Solkær is gepubliceerd in toonaangevende magazines. Ook exposeert hij wereldwijd. Meer informatie: http://sorensolkaer.com.
Vroom &Varossieau heeft in het voorjaar in Amsterdam een nieuwe locatie geopend. De galerie is gespecialiseerd in street art en urban contemporary art van aansprekende internationale kunstenaars en opkomend talent. Daarnaast arrangeert Vroom &Varossieau voor de kunstenaars licenties en opdrachten voor muurschilderingen. Ook adviseert zij verzamelaars bij de aan- en verkoop van kunst.