terug

De full-frame Pentax K-1

De eerste 35mm full-frame digitale Pentax camera is het nieuwste model binnen populaire PENTAX K-serie. De nieuwe camera is voorzien van 5 assige beeldstabilisatie, hoge resolutie CMOS sensor, GPS en WIFI en tal van andere technologieën.

lvt_hires_PENTAX K-1

Ricoh Imaging company, lanceert de PENTAX K-1 digitale spiegelreflex camera. Dit nieuwe model is het vlaggenschip binnen de populaire PENTAX K-serie. De K-1 is uitgerust met een grote full frame  (36mm x 24mm), krachtige CMOS-beeldsensor zonder anti-aliasing filter en biedt 36,4 effectieve megapixels. De camera zorgt zo voor beelden met een zeer hoge resolutie, veel gradaties en hoge gevoeligheid. De K-1 is voorzien van verschillende nieuwe technologieën waaronder een 5 assige beeldstabilisatie die ook gebruikt kan worden voor het maken van een hogere resolutie opname. Deze techniek zagen we eerder bij het Japanse merk Olympus. Door de beeldstabilisatie kan je met langere sluitertijden een niet bewegend onderwerp toch scherp fotograferen. Een nieuw ontwikkelde PRIME IV beeldprocessor verwerkt 14-bit RAW beelden en heeft een gevoeligheid tot 204.800 ASA.

SR II-systeem

Pentax ontwikkelde het SR II-systeem. Dat staat voor Shake Reduction II en is een vijf assen-mechanisme dat volledige controle biedt over de grote full-frame beeldsensor met alle compatible PENTAX-lenzen. Het systeem is ontwikkeld om beweging te compenseren,  ongeacht de oorzaak of hoek. Zelfs bij het maken van een bewegingsfoto detecteert het systeem automatisch de richting van de camera en zorgt SR II ervoor dat het beste resultaat te behalen is zonder van instelling te veranderen.

PENTAX-K1-SHAKE-REDUCTION-400x303

Pixel Shift Resolutie Systeem

De K-1 is voorzien van een Pixel Shift Resolution System. Dit biedt een hogere resolutietechnologie, waarbij vier beelden van dezelfde opname worden vastgelegd en per beeld een pixel worden verschoven. Het systeem voegt daarna alle pixels samen tot één beeld. In vergelijking met het conventionele Bayer-systeem, waarin iedere pixel slechts één kleurdata-unit heeft, bevat dit unieke systeem alle kleurdata in iedere pixel. Dat zorgt voor beelden met een zeer hoge resolutie, natuurlijke kleuren en scherpere details dan bij conventionele full-frame beeldsensors. Het systeem levert zelfs een nieuwe bewegingscorrectiefunctie,die een bewegend object automatisch detecteert tijdens een opname. De functie minimaliseert negatieve effecten tijdens het samenvoegingsproces zodat een breder palet van scenes en onderwerpen te fotograferen is.

AA-filtersimulator 

Door het tijdens de belichting toepassen van microscopisch kleine vibraties op de beeldsensorunit op sub-pixelniveau, biedt de AA-filter-simulator (anti-aliasing) van de K-1 hetzelfde niveau van moiré-reductie als een optisch AA-filter. In tegenstelling tot een optisch filter dat altijd een identiek resultaat creëert, biedt deze innovatieve simulator de gebruiker de mogelijkheid om het AA-filtereffect aan of uit te zetten. Ook is het effectniveau aanpasbaar. Dat betekent dat het ideale effect in te stellen is voor bepaalde scenes of onderwerpen, afhankelijk van de omstandigheden.

Ondersteunende opnamefuncties

Aangezien de SR-unit van de K-1 beschikt over een flexibel ontwerp dat de beeldsensorunit in alle richtingen laat plaatsen, biedt de camera een aantal handige opnamefuncties. Voorbeelden zijn autolevel-compensatie, fijn afstemmen van de beeldcompositie en ASTROTRACER, dat geavanceerde fotografie van hemellichamen vereenvoudigt door een ingebouwde GPS-module.

pentax_k-1_announced_small

Kantelbare lcd-monitor 

Op het achterpaneel biedt de K-1 een nieuw ontworpen, flexibele en kantelbare lcd-monitor. Deze is in iedere gewenste hoek te kantelen, zonder af te wijken van de optische lens-as. De gebruiker kan de monitor niet alleen 35 graden horizontaal en ongeveer 44 graden verticaal kantelen, maar deze ook loshalen van de basis en het beeld van boven bekijken voor opnamen vanaf de middel. De grote 3,2-inch lcd-monitor heeft ongeveer 1.037.000 dots en een beeldverhouding van 3:2. Beschermend glas zorgt voor duurzaamheid van het frontpaneel. Naast het breedbeeldontwerp biedt de monitor een unieke luchtdichte constructie waarbij de ruimte tussen de lcd-lagen is geëlimineerd. Dat reduceert de reflectie en verspreiding van licht en verbetert daardoor de zichtbaarheid tijdens fotograferen in de open lucht. Een nieuwe Outdoor View Setting-modus biedt de gebruiker de mogelijkheid om direct het gewenste helderheidsniveau van de monitor in te stellen door één druk op de knop.

AF frame met 33 sensorpunten

De K-1 is uitgerust met een nieuw ontwikkelde SAFOX 12 AF-sensormodule met een verbreed AF-frame. Dit dekt het full-frame beeldveld af met 33 AF-sensors (25 cross-type sensors die in het midden zijn gepositioneerd). De middelste sensors en de twee net daarboven en daaronder zijn ontwikkeld om de lichtstroom van een F2.8-lens te detecteren. Dat maakt scherpstellen bij een lens met een groot diafragma eenvoudiger. In combinatie met het geavanceerde PENTAX Real-Time Scene Analysis System zorgt het AF-systeem ervoor dat de AF-prestaties veel beter zijn bij het fotograferen van snel bewegende onderwerpen.

Optische zoeker en matglas

De optische zoeker van de K-1 is speciaal ontwikkeld voor het 35 mm full-frame ontwerp en biedt bijna honderd procent gezichtsveld. De vergroting is circa 0,7 keer. De zoeker is voorzien van een Natural Bright Matt III-focusingscreen, dat bekend staat om zijn gebruiksgemak bij het handmatig scherpstellen en het levensecht weergeven van onscherpe gebieden in het zoekerbeeld. De transparante zoeker maakt het verder mogelijk om verschillende data op het zoekerbeeld weer te geven.

Continue opnames 

De K-1 beschikt over een grote sluiter-unit die opnieuw is ontworpen om ruimte te bieden aan de full-frame beeldsensor van de camera. De unit omvat tevens enkele nieuwe mechanismen die voorzien in een hoge-snelheid- en accurate werking van de spiegel-unit, waaronder een dempingsmechanisme voor het opvangen van schokken. Een hogesnelheid-transmissiesysteem in de PRIME IV-beeldengine stelt de gebruiker in staat om continu maar liefst zeventien beelden in één sequentie vast te leggen in het RAW-formaat (of een maximum van zeventig beelden in het JPEG Best-formaat), met een maximale snelheid van circa 4,4 beelden per seconde.

Draadloze LAN-connectie

De K-1 biedt verschillende draadloze LAN-functies voor gebruik met een smartphone of tablet. Door het installeren van de Image Sync-applicatie op een mobiel device kan de gebruiker beelden op afstand controleren, ze vastleggen en camera-instellingen als diafragma, sluitersnelheid en ISO-gevoeligheid aanpassen. Het is ook mogelijk om vastgelegde beelden op de mobiele device op te slaan en deze te delen via sociale netwerken.

Full HD-filmopnamen 

De K-1 legt Full HD-filmclips vast in het H.264-formaat. De camera biedt verder een stereo mic-uitgang voor een externe microfoonaansluiting en een hoofdtelefoonuitgang. De gebruiker kan het audio-opnameniveau handmatig instellen en windgeruis reduceren met een speciale instelling. Naast tal van visuele effecten voor filmopnamen biedt de K-1 ook de interval movie-modus. Deze legt een serie filmpjes in 4K-resolutie vast (3840 x 2160 pixels) met een vaste interval.

Ingebouwde gps-module

Dankzij de ingebouwde gps-module biedt de K-1 verschillende geavanceerde gps-functies, waaronder het vastleggen van de locatie, lengte- en breedtegraaf en de UTC (Universal Time Coordinated) en richting ten tijde van de opname. De gebruiker kan beelden met gps-data gemakkelijk ontsluiten op een computer, ze doorzoeken, checken op locatie en data op het scherm weergeven.

De K-1 biedt tevens een set van unieke tools waaronder Electronic Compass, dat de richting van de camera weergeeft op de lcd-monitor, gps-log die de bewegingen van de fotograaf vastlegt en ASTROTRACER voor het vereenvoudigen van het fotograferen van hemellichamen door gps-data te combineren met het SR-mechanisme van de camera.

2000962261

Andere technieken

・Hoogwaardig DRII-mechanisme (Dust Removal II) voor het effectief weghalen van stof op de beeldsensor door gebruik van ultrasone trillingen.

・Crop-instelling met een keuze uit AUTO, FF (Full Frame) en APS-C voor gebruik met verschillende typen lenzen.

・HDR-opname-instelling (High Dynamic Range) met opslag van beelden in RAW-formaat bij handmatig fotograferen.

・Twee SD-kaartslots voor flexibel gebruik van geheugenkaarten (compatibel met SDXC UHS-1-snelheidsklasse bij SDR104 bus-snelheid).


Bekijk ook deze items