BredaPhoto 2016: YOU
Vanaf vandaag 15 september heeft BredaPhoto (international photofestival) haar deuren geopend, nou ja deuren, veel tentoonstellingen zijn buiten in het Chassépark te bezichtigen. De deuren die vandaag wel open gingen bevinden zich in het Breda’s Museum, Moti (Museum van de Beeldcultuur), De Faam, Stadsarchief en nog vele andere, in het totaal vijftien locaties.
Het overkoepelende thema van BredaPhoto wordt dit jaar kort en krachtig samengevat onder de titel YOU. Het woord refereert aan het feit dat jij het in deze maatschappij zelf maar moet uitzoeken. De tentoonstellingen gaan over de zelfredzaamheid van de mens nu de overheden zich hebben teruggetrokken van het domein van de zorg. Volgens de introductie van alweer de zevende editie van het Brabants fotofestival: “Na decennia waarin de verzorgingsstaat er voor iedereen was, is het nu de beurt aan het flexibele en vindingrijke individu.” Maar BredaPhoto heeft vooral oog voor de keerzijde. “Maar zelfredzaamheid is lang niet altijd een eigen keuze. Het kan ook bittere noodzaak zijn nu de overheid zich meer en meer terugtrekt uit sectoren als huisvesting, de zorg voor zieken en ouderen, de studiefinanciering voor jongeren, en kunst en cultuur.” En het is die keerzijde die rijkelijk in beeld is gebracht door de vele uitgenodigde fotografen.
Het lijkt dat in het Chassépark het thema preciezer is gevolgd dan bijvoorbeeld het Breda’s Museum en het MOTI. Zo is er in de buitententoonstelling een serie van de fotograf Antione Bruy over groepen mensen die zich terugtrekken van het reguliere bestaan en een semi-nomadisch bestaan leiden in de natuur. Hij reisde onder ander naar de Pyreneeën, waar zich sinds de crisis Spaanse jongeren in zelfgemaakte hutten wonen. Het grappige, zo niet wrange van deze buitententoonstelling is dat ze grenst aan luxe Bredase woningen, waardoor het contrast voor de bezoeker extra opvalt. Niet ver van deze expositie zijn de foto’s van Mike Harris te zien die daklozen in de omgeving van Breda fotografeerde. Het is dan weer verfrissend om de ludieke aanpak van Jan Hoek te zien, die zijn foto’s laat voorzien van teksten die mensen zelf met pen op de foto’s schrijven. De Nederlands-Chinese fotografe Xiaoxiao Xu heeft een hele grappige serie over Chinese dorpsbewoners die heuze vliegtuigen maken en er ook in vliegen.
In het Breda’s museum hangen de meer museale (lees conceptuele) tentoonstellingen waarbij het thema hier en daar wat ruimer geïnterpreteerd moeten worden, met werken van Eva Beazar, die pasfoto’s van meerdere mensen over elkaar hen monteerden, en Lin Zhipeng, die rauwe snapshots van jonge, vak naakte Chinezen laat zien. We zien ook portetten van gemigreerde kunstenaars, afgewisseld met Zwitserse bergen van Antoine Wagner. Ook hangen de portetten van fotograaf van het jaar van Robin de Puy, die zij maakte van haar bejaarde oom Jan. Hij is een voorbeeld van de mens die zich heeft teruggetrokken van de hectische wereld, maar bij hem is het tevens mentaal omdat hij aan de ziekte van Parkinson lijdt. Er hangt ook de beroemde serie van de cineast Johan van der Keuken Wij zijn 17 dat hij in 1955 maakte. Waarom het er hangt is niet duidelijk omdat de problemen van nu in die tijd niet leefden.
In de binnenplaats van het Breda’s museum is een interessante tentoonstelling die is ontstaan in samenwerking met World Press Photo. Aan vijf fotografen is gevraagd een serie te maken over de Absent State, de teruggetrokken staat. Je ziet foto’s van armoede in Venezuela, Griekenland, Congo, China en Amerika. Er is geen continent meer gevrijwaard van armoede en een falende overheid.
In het Museum of the Image, MOTI, is een installatie te zien van de fotograaf cq kunstenaar Jaap Scheeren, met de titel My House. Het is een humorvolle aanpak van het thema.
Een van de gevestigde fotografen die BredaPhoto laat zien is Vlaming Carl de Keyzer. Zijn laatste serie over Cuba past precies in het thema, want als geen andere natie heeft Cuba een overheid waar de burgers weinig van te verwachten hebben. De Cubanen weten dan ook al decennia te overleven door soms letterlijk de dingen aan elkaar te knopen.
Het prettige van BredaPhoto is dat, ondanks het rijke aanbod van vele fotografen – maar liefst 73 in het totaal – het kleinschalig is opgezet. Je loop binnen enkele minuten van de ene locatie naar de andere en vrijwel altijd kom je weer terecht bij de Stadsgalerij, het hart van het festival waar ook Edie Peters tijdelijk huist met zijn uitgebreide PhotoQ Bookshop.
Het festival loopt van 15 september tot 30 oktober.
Tickets kosten € 17,50 of € 16,00 via de website: bredaphoto.nl
Tijdens het festival zijn er verschillende activiteiten. Zo is er een Donkere kamer in Breda op 15 september in het ChaséTheater.
Voor meer informatie zie www.bredaphoto.nl