Frank Doorhof over de BenQ SW2700PT

foto1
© Frank Doorhof

‘Een foto moet voor 95% uit de camera komen’

Frank Doorhof

[tekst] Jeroen Jazet

Frank Doorhof (1971) is een veelgevraagd spreker en instructeur op fotografiegebied. Hij reist de wereld rond om zijn kennis te delen. In zijn eigen studio maakt hij daarnaast regelmatig nieuwe shoots met allerlei modellen voor klanten of educatieve doeleinden. Een belangrijk onderdeel van zijn workfl ow is de nabewerking. “Ik wil een zo optimaal mogelijk beeld zonder veel manipulatie, maar wel met crispy tinten en contrasten.”

 

foto2
© Frank Doorhof

Wie een eerste blik werpt op het werk van Frank Doorhof, zal de enorm extravagante stijl opvallen. ”Ik ben zelf een enorme liefhebber van horror en science fiction films”, vertelt hij, ”en dat zie je terug in mijn fotografie.” Naast een uitbundige kledingkeuze en gebruik van rookmachines is kleur een kenmerkend element in zijn werk. Om al die verzadiging goed te kunnen beoordelen, Werkt Doorhof standaard met een beeldscherm dat Adobe RGB kleurruimte kan weergeven. “Natuurlijk kom je dan snel uit bij de duurdere merken, maar in mijn rol als instructeur vind ik het ook belangrijk dat ik een beeldscherm gebruik die mijn studenten zich ook kunnen veroorloven. En zo kwam ik bij BenQ uit. Zij leveren erg goede schermen – met 99 procent Adobe RGB weergave – en zijn uitermate betaalbaar”, legt hij uit. Deelnemers aan Doorhofs workshops staan regelmatig met de ogen te knipperen als ze foto’s op zijn BenQ SW2700PT beeldscherm zien. “Hopelijk is dat niet alleen om het scherm, maar ook om mijn foto’s” lacht hij.

35-BENQ SW2700PTGeautomatiseerd
Doorhof werkt in de studio met een aantal softwarepakketten voor de nabewerking. Naast Adobe Photoshop en Phase One Capture One voor de basis zijn dat onder andere plug-ins als DxO FilmPack en Alien Skin Exposure. “Het bijwerken van huidtinten is een van de dingen die ik vaak doe. Daar is Alien Skin heel handig voor. Om wat meer crispy beeld te krijgen, haal ik mijn foto’s ook vaak door Intensify Pro van MacPhun. Soms gebruik ik wel drie plug-ins per foto, het is net wat het beeld nodig heeft”, aldus Doorhof. “Langer dan tien minuten zit ik echter niet aan een beeld te werken. Mijn workflow is zoveel mogelijk geautomatiseerd.”<

www.frankdoorhof.com
www.benq.nl

foto3
© Frank Doorhof

foto4

Een foto van Nadine, die Doorhof
afgelopen mei maakte, heeft een look
gekregen vanuit Alien Skin. “Ik maak daar
mijn eigen pre-sets in, zodat ik er
verschillende kan uitproberen op mijn
beelden. In dit geval werkte een
combinatie van grove korrel, gelere
huidtinten en een blauwige gloed in de
achtergrond.”

 

© Frank Doorhof

 

 

 

foto5
© Frank Doorhof
foto6

foto7