Bekende Surinamers geven zichzelf bloot
5 jaar liep hij rond met het idee. De Delftse portretfotograaf Raúl Neijhorst wilde een boek maken over bekende Surinamers. Om niet alleen in Nederland, maar ook in Suriname te laten zien dat Surinamers veel in hun mars hebben. Daarmee geeft Neijhorst niet alleen een tegengeluid voor negatieve stereotyperingen die bestaan, maar maakt hij ook een einde aan onwetendheid. “Want in Suriname zijn er bijvoorbeeld best veel mensen die iemand als Humberto Tan niet kennen. Ondanks zijn bekendheid in Nederland.”
“Ik liep al een tijd met het idee om een boek te maken,” vertelt Neijhorst. “Maar daar kwam het telkens niet van. Door de komst van twee stagiaires kon ik dit jaar tijd vrij maken. Bovendien hebben ze me geholpen in de zoektocht naar bekende Surinamers.” Zijn zoektocht levert aanvankelijk 250 namen op. Dit aantal wordt teruggebracht naar 75 mensen. “Niet iedereen wilde meedoen of had tijd.” Onder deze namen zijn niet alleen bekende Nederlanders, Neijhorst gaat ook naar Amerika, Engeland en Frankrijk.
“Onder die 75 mensen zijn een aantal mensen die mij op een moment in mijn leven geïnspireerd of geraakt hebben. Zo heb ik bijvoorbeeld een kinderboekenschrijver gefotografeerd. Ik heb al zijn boeken als kind verslonden. Door het lezen van die boeken heeft hij mij als persoon ook een beetje gevormd. Het was daarom wel spannend om hem te fotograferen.”
Ook bijzonder is het fotograferen van sportman Anthony Nesty. De zwemmer behaalde goud op het onderdeel 100 meter vlinderslag bij de Olympische Spelen van 1988. “Ik weet het nog goed, ik was 7 jaar. Het hele land was in feeststemming. Nesty woont in Amerika, dus ik ben hem daar gaan opzoeken. Ik heb daarnaast gekeken wie ik daar nog meer zou kunnen fotograferen. Ik stuitte op een soundengineer, die onder andere met Rihanna en Shakira heeft gewerkt. En een actrice die in de film Coming to America (met Eddie Murphy) en de serie Fresh Prince of Bel Air heeft gespeeld.”
De overgrote meerderheid kwam Neijhorst in zijn studio opzoeken. Voor het boek portretteerde hij hen op twee manieren: een gangbare manier, zoals je vaker ziet en een foto waarbij ze iets van zichzelf zouden prijsgeven. “Ik wilde niet alleen maar saaie portretten. Anders ben je na tien foto’s wel een beetje uitgekeken. Ik heb ook een foto van hen gemaakt waarin ze een ‘geheim’ blootgeven. Bijvoorbeeld een vreemde hobby.”
Zo zien we Humberto Tan als fotograaf, blijkt Jörgen Raymann fervent golfer te willen zijn en laat John Williams de mensen in zijn omgeving graag schrikken door zorgvuldig geplande pranks. Was het lastig om de mensen te overtuigen om eens anders op de foto te gaan? “Ik heb eerst mensen die ik persoonlijk al kende gefotografeerd, zoals Jörgen Raymann, Ramon Beuk en Roué Verveer. Mensen die je kent zijn eerder geneigd om zoiets voor je te doen. Daarmee had ik voorbeelden om aan andere mensen te laten zien, waardoor zij voor hun gevoel niet achter konden blijven.”
Naast de portretten zijn de Surinaamse sterren ook geïnterviewd door de fotograaf. Was dat wennen? “In mijn studio doe ik regelmatig shoots die tot wel 4 uur duren. In die tijd praat ik met mensen en stel ik vragen, om ze op hun gemak te stellen en ze beter te leren kennen. Ik ben het wel gewend om nieuwsgierige en rare vragen te stellen.” Van de mensen in het boek wilde hij onder meer weten hoe hun weg naar succes is verlopen. “Daarnaast had ik een aantal vaste vragen, bijvoorbeeld over Surinaams eten.” Ook dat levert soms verrassende antwoorden op. Roti blijkt, ondanks het vooroordeel, bijvoorbeeld niet het favoriete eten te zijn van veel van de bekende Surinamers. En ook een Surinaamse equivalenten van spruitjes lijkt gevonden. “Veel bekende Surinamers geven aan dat ze antruwa en sopropo, Surinaamse groenten, niet lekker vinden.”
Het boek is uiteindelijk in korte tijd tot stand gekomen. “Ik heb in mei de eerste foto gemaakt en deze november ligt het boek al in de winkel. “ De lancering van het boek valt mooi samen met de viering van de 40 jaar staatkundige onafhankelijkheid van Suriname. Op 22 november neemt Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, tijdens de Brasa Dey (onafhankelijkheidsfeest) in Ahoy het eerste exemplaar in ontvangst.
Ondanks dat het fotograferen en interviewen voorspoedig verliep, weet Neijhorst niet of hij in de toekomst nogmaals een boek zal maken. “Als ik van te voren had geweten hoeveel werk het zou zijn, dan was ik er waarschijnlijk niet aan begonnen. En dan bedoel ik niet het fotograferen en interviewen, dat ging goed. Maar het geregel, bijvoorbeeld met het management van mensen, dat viel qua tijd wel tegen.” Het boek ‘Suriname Beken(d)t’ is te bestellen via www.bijzonderesurinamers.com.