terug

Adobe Photoshop CC 2015

Veel van de vernieuwingen in Photoshop, versie 2015, zijn gericht op ontwerpers die volgens Adobe de grootste groep gebruikers van het programma vormen.
PSCC15-01
Er zijn allerlei nieuwe mogelijkheden om efficiënter werken mogelijk te maken. Belangrijk daarbij zijn de opties om niet elk bestand als een definitieve kopie te maken, maar ze als een gelinkte versie te handhaven, waardoor de veranderingen aan het origineel automatisch doorgegeven worden naar de afgeleide bestanden. Het origineel is dan een ‘asset’, de afgeleiden zijn ‘files’. Ook kunnen losse lagen uit een bestand snel als apert bestand bewaard worden. Daarnaast zijn er tekenruimtes toegevoegd waarin ontwerpers kunnen spelen binnen het gekozen werkoppervlak dat dan bijvoorbeeld is afgestemd op een smartphone of een tablet. Min of meer als onderdeel daarvan is de optie toegevoegd om de afbeelding die je aan het bewerken bent live op je tablet te zien te krijgen. Daarvoor installeer je dan Adobe Preview CC op je tablet en via de WiFi verbinding krijg je dan op je tablet te zien wat je aan het doen bent. Geen gereedschappen zijn er te zien, alleen de resultaten van wat je aan het doen bent, met een kleine vertraging door de verbinding. Hoewel niet gemaakt voor fotografen is zijn er vast wel toepassingen voor te verzinnen, misschien om iemand mee te laten kijken naar wat je maakt, ook al blijft bijvoorbeeld de beoordeling van kleur en helderheid op zo’n tablet wat moeizaam.

Camera RAW 9.1PSCC2015-04

Camera RAW en Lightroom lopen gelijk op wat betreft de mogelijkheden om de RAW-bestanden te bewerken. Blijf je werken onder Photoshop CS6, dan krijg je bij Camera RAW 9.1 alleen de ondersteuning voor de nieuwe camera’s, niet de nieuwe bewerkingsopties.
Er zijn twee nieuwe mogelijkheden toegevoegd:
• Dehaze, het ‘ontmisten’, vooral bedoeld voor landschapsfoto’s. Het is een instelling die inderdaad heel keurig de mist in foto’s weghaalt. Of de foto’s daar interessanter van worden is een vraag die je zelf moet beantwoorden. En zoals met de meeste instellingen bij Camera RAW en Lightroom kun je de instelling ook de andere kant op kiezen, dan voeg je die mist en vaagheid juist toe. Ook daarvoor geldt, en misschien nog wel meer, dat je goed moet kijken of het echt een interessante toevoeging aan je foto oplevert. Het is een instelling die op de hele foto invloed heeft, maar wel zie je het effect vooral op de plekken waar het voor bedoeld is. Wil je het gebruiken in combinatie met een masker voor het lokaal toepassen, dat kan dat door te werken met het filter cameraRAW op een slimme laag, maar daar heb je dan Photoshop zelf voor nodig.


PSCC2015-05• De aanpassingen voor correcties op het uiterste wit en zwart zijn toegevoegd aan de reeks instellingen die je via de lokale aanpassingen kunt wijzigen, met een verloopmasker of de penseel dus.

Photoshop CC 2015

• Een toevoeging waar sommige fotografen misschien iets aan hebben is de optie om op scherptebereik te selecteren. Dat levert dan in principe een selectie op die alleen de scherpe stukken van je foto bevat, of na omkering van de selectie juist de onscherpe. Zoals met al dit soort automatische selecties werken ze goed, maar niet altijd perfect waardoor ze vooral handig zijn als een startpunt voor een dergelijke selectie die je via de verschillende mogelijkheden die Photoshop daarvoor biedt verder kunt perfectioneren.
• De snelheid is toegenomen bij veel gebruikte hulpjes als de healing-brush, dat is iets dat meteen opvalt wanneer je het gereedschap gebruikt wat er op wijst dat de snelheidswinst inderdaad heel groot is.

Adobe Stock

Met deze uitbreiding is Adobe ook actief geworden op de markt voor afbeeldingen, waaronder fotografie. Een gebruiker kan als afnemer via een abonnement foto’s betalen, er zijn abonnementen voor verschillende aantallen foto’s per maand, waarbij je de niet gebruikte aantallen meeneemt naar de volgende periodes. Ook kun je afbeeldingen met watermerk uitproberen en je betaalt pas wanneer je die dan echt gaat gebruiken.
De andere kant is dat Adobe Stock ook de fotograaf een extra mogelijkheid biedt om foto’s te verkopen, waarbij de bedragen per foto niet hoog lijken en je je natuurlijk af moet vragen hoe groot de kans is dat je foto’s tussen al die miljoenen andere gevonden worden. Alleen met heel goed en uitgebreid toevoegen van informatie, trefwoorden en beschrijving, en dan ook in het Engels, lijkt dat me mogelijk.