Sony A7 III de nieuwe norm van full frame
De Sony A7 III is een camera die heel veel techniek leent van Sony’s topmodellen, de A7R III en de A9. Daarmee is het een van de beste allround camera’s van dit moment. Des te verrassender is het dat de A7 III een van de goedkoopste full frame camera’s is. Terecht is de Sony A7 III beloond met een TIPA Award.
De Sony A7 III is de derde generatie van Sony’s full frame instapmodel. In net iets meer dan vier jaar tijd heeft de camera een enorme transformatie ondergaan van een interessant experiment naar een volwassen camera met bijzonder veel mogelijkheden. Sony heeft met de A7 III vrijwel alle kritiekpunten aangepakt die door gebruikers van eerdere modellen naar voren zijn gebracht. Hierbij is zoveel geleend van de eerder uitgebrachte high-end modellen als de A9 en de A7R III, dat het eigenlijk raar is om deze camera te betitelen als instap- of budgetmodel. Eigenlijk is de A7 III zo compleet, dat je alleen naar de modellen daarboven zou moeten kijken als je specifieke wensen hebt, zoals de extra hoge resolutie van de A7R III of de 20 beelden per seconde en snelle elektronische sluiter van de A9.
Accu’s, kaarten en dataoverdracht
De Sony A7 III beschikt nog steeds over een 24 megapixel sensor en uiterlijk lijkt er niet zoveel gewijzigd aan de camera ten opzichte van de A7 II. Hij is vrijwel even groot en de styling is hetzelfde gebleven. Onderhuids is er echter veel veranderd. Zoveel, dat je bijna niet kan geloven dat dit allemaal past in min of meer dezelfde body. De twee voornaamste toevoegingen waarvan je toch verwacht dat ze de body groter zouden hebben gemaakt zijn de nieuwe accu en de dubbele kaartsleuven. De nieuwe Z-accu rekent resoluut af met de kritiek dat de accu’s niet lang mee gaan. Een tweede toevoeging die veel professionals op prijs zullen stellen, zijn de dubbele kaartsleuven. Helaas is er maar een geschikt voor de snelle UHS-II SD kaarten. Maar het biedt in ieder geval de optie om in de body een backup te maken.
AF, joystick en touchscreen
Op autofocusgebied is er ook veel veranderd. Net als de A7R III heeft de A7 III een autofocussysteem dat vrijwel identiek is aan dat van de A9. Dat betekent dat de autofocuspunten 93% van het beeld bedekken zodat je tot aan de randen van je beeld kan blijven scherpstellen. Hiervoor zijn maar liefst 693 fasedetectiepunten en 425 contrastdetectiepunten beschikbaar. In vergelijking met zijn voorganger merk je de verbeterde AF-mogelijkheden vooral bij sport- en portretfotografie. De tracking is merkbaar sneller en nauwkeuriger, ook bij snelbewegende onderwerpen. De camera slaagde er bij de testopnames zelfs in om door het montuur van een bril heen, scherp te stellen op de pupil. De A7 III heeft de AF-joystick gekregen die Sony op de A9 introduceerde. Daarmee kun je sneller een punt kiezen dan met de oude methode waarbij je het instelwiel moest gebruiken. Op de A7 III kan je echter ook het scherm gebruiken om een AF-punt te verplaatsen.
Snel
Het is niet alleen de autofocus die snel is. De camera zelf is ook behoorlijk snel. Hij haalt niet de 20 beelden die de A9 in silent mode haalt. Maar de A7 III haalt een nog altijd zeer respectabele tien beelden per seconde, in volle resolutie in raw en jpeg. Samen met de uitstekende autofocus betekent dit dat de A7 III ook prima dienst kan doen als sportcamera als dat nodig is. Een ander verschil met de A9 is dat de A7 III niet beschikt over de nieuwste zoekertechniek. De zoeker van de A7 III heeft nog een resolutie van 2,36 megapixel. Ook mist de A7 III de revolutionaire snelle verversing van de zoeker die er voor zorgt dat de A9 geen blackout heeft tijdens het fotograferen. Wil je met live view fotograferen zodat je onderwerpen kan volgen, dan zakt de snelheid van de A7 III naar 8 beelden per seconde.
Een nieuwe norm
De Sony A7 III is de nieuwe norm op het gebied van full frame camera’s in deze prijsklasse. De 24 megapixel sensor heeft lage ruisniveaus en een uitstekend dynamisch bereik. De beeldstabilisatie werkt erg goed en werkt ook met objectieven van andere merken die via adapters kunnen worden gebruikt. De autofocus, lang een achilleshiel van systeemcamera’s, is inmiddels een van de punten waarmee de camera zich positief onderscheidt. Dat doet de camera ook op het gebied van video. Waar de A7 maximaal in full HD kon filmen tot 60 beelden per seconde, filmt de A7 III in 4K en kan hij in full HD slowmotion filmen met 120 beelden per seconde. De camera gebruikt voor 4K een 6K bestand dat wordt teruggerekend, waardoor de beelden heel scherp en gedetailleerd zijn. Ook beschikt de A7 III over vrijwel alle hulpmiddelen waar Sony inmiddels bekend om staat zoals focus peaking, zebra’s en log-profielen. Dat laatste onderscheid hem zelfs van de A9 en maakt de A7 III tot een van beste videocamera’s. Wat de A7 III bijzonder maakt is niet zijn lage prijs of zijn goede autofocus, de hoge snelheid of uitstekende videomogelijkheden, maar de combinatie van al die onderdelen. De A7 III is een prima allrounder die zich voor alle soorten fotografie leent voor een prijs waarvoor je bij andere merken echt een instapcamera koopt, met alle beperkingen van dien.