Afrekenen met vooroordelen over industrieterreinen
In zijn expositie Archtracts toont fotograaf Chris Fraikin minimalistische details van architectuur. De kleurrijke foto’s zijn gemaakt op industrieterreinen. “De foto’s maak ik vaak op zondag. Dan ga ik met de auto op pad en rij ik met een gangetje van 10 tot 15 kilometer per uur over een industrieterrein, op zoek naar mooie plaatjes.” De expositie rekent af met het vooroordeel dat industrieterreinen vol staan met dezelfde saaie gebouwen.
Fraikin studeerde in de jaren zeventig grafische vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Daarna richtte hij zich op de ICT en later kreeg hij een baan in de muziekwereld. “Ik werk bij een platenmaatschappij, maar binnenkort zit ik waarschijnlijk zonder baan. Ik heb vijftien jaar ook een eigen bedrijfje gehad, waarbij ik buitenlandse bandjes naar Nederland haalde om te toeren. Ik deed dan vaak ook de fotografie voor de bands. Maar als relatief onbekende artiest is het in Nederland niet meer interessant om op te treden. Dus daar ben ik eind vorig jaar mee gestopt. Dat betekende dat ik veel vrije tijd over had.”
Die vrije tijd stopt Fraikin in de fotografie. “Fotograferen doe ik al sinds mijn zestiende, dus meer dan veertig jaar. Sinds ik ben gestopt met mijn bedrijfje ben ik workshops gaan volgen en heb ik reizen gemaakt. Zo ben ik erachter gekomen welk type fotografie me het meest ligt- minimalistische beelden die richting urban en architectuur uit gaan. Ook heb ik me aangemeld bij de Nederlandse Associatie van Beeldende Kunstenaars. In mei heb ik een website gemaakt en vanaf dat moment gaat het hard.” In Gouda is een expositie van zijn werk te zien. “Officieel zou dat mijn eerste expositie zijn, ware het niet dat een drietal werken sinds 1 oktober te zien is in de Black Box Gallery in Portland, Oregon.”
Daarnaast is hij één van de 150 beeldende kunstenaars die is uitgenodigd om beeldmateriaal beschikbaar te stellen voor het Jaarboek Kunstenaars 2016, dat binnenkort verschijnt. Ook is hij geselecteerd voor de publicatie van zijn werk in New Photography 2016, uitgegeven door GUP magazine. Volgens de uitgever bevat dit boek werk van de 100 meest veelbelovende nieuwe art fotografen in Nederland. New Photography 2016 is vanaf november wereldwijd te koop in boekhandels en museumshops.
De zondagse zoektochten naar nieuwe archtracts doet de fotograaf vanuit de auto. “Ik ben een beetje lui,” aldus Fraikin. “Voor de foto’s ga ik overigens wel de auto uit. Dat levert trouwens ook weer een ander beeld op – staand in plaats van zittend in de auto. Dan is het stapje naar links of een stapje naar rechts om het juiste beeld te kiezen. Thuis gooi ik vervolgens zo’n driekwart van de foto’s weg. De rest ga ik verder bewerken: vaak gaat het om kleine correcties wat betreft het perspectief en kleur.”
Het resultaat is tot en met 13 november te zien in de Gouda Studio’s. 17 oktober is de officiële opening, die vrij toegankelijk is. Meer informatie: www.chrisfraikin.com.