Zeepbellen
Na het succes van de LOMO Petzval met zijn geheel eigen opvallende onscherpte wordt er gewerkt aan andere objectieven met een weliswaar heel andere, maar in zekere zin vergelijkbare karakteristiek. Het gaat dan om de Meijer Trioplan. Het bijzondere aan een dergelijk objectief is de vrijwel cirkelvormige weergave van onscherpe lichtpunten in de achtergrond.
Historie
De Trioplan is ontworpen en gemaakt vanaf 1916 door Hugo Meijer en is gebaseerd op het Cooke-triplet dat al in 1893 door Harold Taylor is geschetst. Doordat er slechts drie lenselementen worden gebruikt was het een vrij goedkoop te maken objectief, dat toch een goede centrumscherpte, hoge lichtsterkte en behoorlijke correcties van optische fouten wist te combineren. De onscherpte die cirkelvomige patronen laat zien leidde tot de naam ‘zeepbellen’ objectief.
Wanneer je rondkijkt op eBay kun je ze vinden in allerlei soorten, van goedkope tot hele dure, en zo net boven de $ 1000,- vindt je de door hobbyisten van een moderne vatting voorziene uitvoering waarmee ze op een Sony NEX of Nikon camera gebruikt kunnen worden.
Kickstarter
Uit de biedingen op eBay is af te leiden dat er wel enige vraag naar zo’n objectief zal zijn, maar een investering blijft dan nog steeds een risico. Om dat risico te verkleinen en al vast kapitaal te verzamelen is Meyer Optik in Görlitz een ‘kickstarter’ campagne begonnen waarbij geïnteresseerden alvast een objectief kunnen bestellen of door een kleinere bijdrage de productie mogelijk maken. Inmiddels is het bedrag dat als doelstelling was opgegeven allang en ruimschoots binnen, wil je nog meedoen dan zijn alleen de duurdere opties inclusief een af te leveren objectief nog beschikbaar. Op deze manier weet het bedrijf dat het objectief wil gaan maken dat er voldoende vraag naar is, zo’n Kickstarter campagne is een mooie combinatie van marketing, marktonderzoek en kapitaal verkrijgen.
De uitvoering die gemaakt gaat worden is de 100mm ƒ/2.8 met vattingen voor verschillende camerasystemen, waarbij het objectief voor full-frame kleinbeeld het bruikbaarst is, voor Micro-Four Thirds is het al een behoorlijk lang brandpunt met beperktere bruikbaarheid, maar ongetwijfeld ook een nog uitgesprokenere weergave van de onscherpte die immers ook verder vergroot wordt weergegeven. Het ontwerp bestaat net als het voorbeeld uit drie losse elementen, maar wel is gekozen voor modern optisch glas van Schott dat een hoger contrast en betere scherpte moet opleveren samen met minder lichtafval. Uiteraard zal de scherpstelling handmatig verlopen, wel met een soepel en stil mechanisme, zodat het ook voor filmen kan worden gebruikt. Vattingen voor Canon, Nikon, SonyE, FujiX, MFT en M42 zullen beschikbaar komen.
Hier de kickstarter pagina met uitleg.