Student in Beeld: Jacqueline van den Heuvel
In de rubriek Student in Beeld laten we iedere keer werk zien van een fotografiestudent. De student vertelt zelf over zijn of haar project.
Leven in een Woongroep, Jacqueline van den Heuvel
De serie “Leven in een woongroep” is een zoektocht naar een andere manier van wonen en leven, namelijk in een woon- of leefgemeenschap. “Nee, het zijn niet alleen gemeenschappen voor ouderen of mensen met een beperking die samen onder een dak wonen. En nee, de bewoners zijn ook geen doorgewinterde hippies die de hele dag de vrije liefde bedrijven. Het zijn doodgewone mensen die dwars tegen de individualisering en de heiligheid van privacy in gingen en er bewust voor kiezen om in een woongroep te leven.”
Zoektocht
Al heel lang ben ik nieuwsgierig naar het wonen in een woongroep. Is het hip of toch meer een sekte? Wellicht zit ik er helemaal naast en is het fijn en geeft het een stukje geborgenheid. Ondanks het feit dat deze wereld mij totaal onbekend was, hoorde ik steeds meer mensen om mij heen praten over “met elkaar wonen als ze ouder zijn”. Tijdens mijn onderzoek bleek dat in de wereld van woongroepen een toename te zien is van nieuwe woonvormen. Maar op welke basis wonen zij met elkaar? Waarvoor kiezen de bewoners voor een bepaalde woon- of leefgemeenschap? Is dit uit geloofsovertuiging, spiritualiteit of duurzaamheid? Of is het simpelweg een kostenoverweging?
Ik ben op zoek gegaan naar wat er op het gebied van anders wonen is en dan met name wat er aan woongroepen aangeboden wordt. Een nieuwe wereld is voor mij opengegaan. Er is een grote diversiteit aan woongemeenschappen in Nederland te vinden. Wat zijn de grote verschillen en wat zijn de gezamenlijke interesses? Wie zijn toch die mensen die hiervoor kiezen?
Samen leven, samen delen
Woon- of leefgemeenschappen vormen misschien wel de meest hechte vorm van samenleven. Binnen deze vorm van wonen ontkom je er niet aan om betrokken te zijn bij elkaars persoonlijke leven. Als je voor een woongroep kiest, kies je bewust voor elkaar. Het is in vele opzichten vergelijkbaar met een groot gezin, alleen is het hier een bewuste keuze met wie je je huis deelt of samen eet. Het toetreden tot een woongemeenschap gaat meestal gepaard met een “verkiezingsronde” vooraf en in sommige gevallen een langere periode van kennismaking. De meeste gemeenschappen hebben een gemene deler of wel een gezamenlijke bindende factoren, die kan zijn spiritueel of religieus, maar ook duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid.
Vooroordelen
Over woon- leefgemeenschappen bestaan veel hardnekkige vooroordelen en misverstanden. Nog steeds denken mensen dat het hier gaat om een soort commune of dat iedereen maar met elkaar aanrommelt en het allemaal heel alternatief is met een hoog geitenwollensokken gehalte. Maar is dat ook zo? Of zijn het gewoon mensen zoals jij en ik? Wat zijn de verschillen en welke vormen van leefgemeenschappen zijn er? Hoe intensief willen mensen met elkaar samenleven? Dat verschilt per woongroep en geeft vaak de identiteit van de groep weer.
Met alle informatie in mijn achterhoofd heb ik een serie groepsportretten van diverse woon- leefgemeenschap in Nederland gemaakt. In deze serie spelen niet alleen de bewoners een hoofdrol maar ook de omgeving en de gezamenlijke bindende factor. Ik wilde hen fotograferen op een plek die voor de groep betekenisvol is, daar waar het allemaal gebeurd. Op deze manier wil ik Nederland een inkijkje geven in het wonen in een woongroep.
www.madebyjacqueline.nl
Jacqueline van den Heuvel is student aan de Fotovakschool .