terug

Lightroom CC, de nieuwe opties

De nieuwe mogelijkheden van Lightroom CC lijken in het algemeen een mooie toevoeging en ook wel te doen wat beloofd is.
LR-CC-splash
Waar nog vragen zijn is over de toegenomen snelheid en de nog steeds niet optimale import routines waar wel mee te werken valt, maar waarvan veel gebruikers toch vinden dat het beter zou moeten kunnen. Beter is dan altijd meer aangepast aan de speciale manier van werken van de betreffende fotografen.

Gezichtsherkenning

Een nieuwe optie in Lightroom CC is de gezichtsherkenning die in verschillende fases wordt uitgevoerd. Het is een tijdrovende bezigheid voor je computer en ook wel voor jezelf, dus is het handig om te begrijpen dat het doorzoeken van een verzameling van 50.000 foto’s wel een etmaal duurt en je vervolgens een enorme hoeveelheid foto’s oplevert waarin een gezicht gevonden is, of een structuur die er op lijkt. Daar kun je dan namen aan hangen. Lijken gezichten genoeg op elkaar dan wordt ook dat door de software waargenomen en krijgen de foto’s dezelfde naam toegewezen, maar zeker in het begin is dat samenvoegen onder dezelfde naam toch handwerk. De namen van de mensen op de foto die je hebt toegewezen worden als een trefwoord toegevoegd aan de foto. Het zijn geen standaard trefwoorden, want als je er voor kiest kun je bij het exporteren van de foto’s kiezen voor het verwijderen van de persoonsinformatie en worden de namen niet als trefwoord opgenomen in het bestand dat je exporteert.

LR-Gezichtsherkenning
Niet alleen bruikbare gezichten, ook heel vage en zelfs vormen die er een beetje op lijken worden in eerste instantie aangegeven. Je kunt ze als niet ter zake afvinken.

 

Snelheid

De snelheidswinst die je bij het werken met Lightroom al dan niet merkt wordt vooral bepaald door de mogelijkheden van de grafische kaart van de computer. Omdat allerlei zaken nogal wisselen van keer tot keer dat je het doet is het echt meten nogal lastig. Waar je volgens mij echt kunt merken is bij het doen van de aanpassingen, de gereedschappen reageren direct als de computer er snel genoeg voor is. Dat maakt het doen van kleine nauwkeurige aanpassingen een stuk prettiger.

Montages

De optie om panorama’s samen te stellen uit RAW-bestanden met als resultaat een nieuw RAW-bestand is op dit moment uniek en een echt voordeel van het DNG-bestandsformaat. De uitvoering van de techniek is een stuk beter geworden dan tot nu toe in Photoshop zelf het geval was. Eenvoudige en netjes opgenomen series werden wel goed samengevoegd, maar mijn slordige uit de hand gemaakte series leverden wel de nodige montage fouten, soms met onbruikbare resultaten. De AutoPano software van het Franse bedrijf Kolor bleek veel beter te werken. De nieuwe software, zowel in Lightroom als in Camera RAW is in elk geval een heel stuk beter. Slechts een enkel detail laat zien dat er nog wel eens iets mis gaat, Autopano blijft dus nog steeds iets beter, maar het gemak van het samenstellen van een panorama tot een nieuw DNG-bestand weegt daar veelal wel tegenop denk ik.

Samengesteld uit twee opnames met een flink verschil in belichting.
Samengesteld uit twee opnames met een flink verschil in belichting.

Voor het samenstellen van HDR-beelden lijkt het systeem ook prima te werken, hoewel er flinke automatische correcties worden gebruikt waardoor de schaduwen in eerste instantie vrij licht uitvallen, maar omdat ook hier een DNG-bestand het eindresultaat vormt kunt je dat naar hartelust bijstellen. Overigens levert een montage op basis van JPEG originelen ook een DNG-bestand als resultaat, het is nu eenmaal een flexibel bestandsformaat.

Presentaties

De slide-shows die je binnen Lightroom maakt kunnen nu ook videofragmenten mengen met foto’s en er kan gebruik gemaakt worden van effecten om tijdens de weergave in te zoomen op een foto. Maar dat kan alleen als een automatisch effect worden ingeschakeld iets dat bij korte presentaties misschien nog net acceptabel is, maar bij langere gewoon begint te vervelen. Er zijn nog wat zaken toegevoegd, muziek kan bij een presentatie worden gebruikt, en er is een beperkte optie om openings- of afsluittitels te kiezen. Maar voor meer dan een simpele vertoning van wat je gemaakt hebt lijkt het me niet geschikt.

Mobiel

Op het gebied van de koppeling met mobiele apparaten en het internet is daarentegen wel het nodige gebeurd. Voor Lightroom mobile zelf is nu ondersteuning voor het Android platform en er zijn bewerkingsopties aan het programma toegevoegd, vooral handig voor fotografen op reis denk ik. Via de ‘slimme voorvertoningen’ worden de bewerkingen tussen de mobiele versie en je echte bibliotheek uitgewisseld. Aan de mobiele applicaties zijn ook nog twee heel handige presentatie programma’s toegevoegd voor het heel snel maken van betrekkelijk beperkte, maar wel heel mooi ogende dynamische presentaties. Adobe Slate biedt je de mogelijkheid om tekst en foto’s te combineren tot een dynamische webpagina waarin je door scrollen teksten en foto’s voorbij laat schuiven om je verhaal te vertellen. Je eigen foto’s komen dan via de synchronisatie met Lightroom mobiel op je tablet. Adobe Voice is vergelijkbaar, alleen is daar geen geschreven tekst, maar gesproken tekst waarmee je de foto’s begeleid. Hoewel de resultaten een beetje beperkt zijn voor wat betreft de technische mogelijkheden, beide bieden een heel snelle optie om je verhaal te doen. En gezien de dalende budgetten en de vraag naar multi-media lijken beide met leuke opties voor snelle presentaties.
Een veel te simpel voorbeeld vindt je door hier te klikken.

Photoshop CC

In de nieuwste versie van Camera RAW krijg je dezelfde mogelijkheden om panorama’s en HDR beelden te maken. De mogelijkheid om een verloop masker met een penseel aan te passen was al beschikbaar in Camera RAW, maar is nu ook in Lightroom beschikbaar gekomen. Daardoor zijn alle mogelijkheden om een RAW-bestand aan te passen in beide programma’;s weer helemaal gelijk. Voor Apple gebruikers is er nog een melding: de volgende versie van Adobe Creative Cloud zal alleen werken op Mac OSX 10.9 en hoger. Dat stelt de ontwikkelaars van Adobe in staat om de nieuwste mogelijkheden die het systeem biedt te kunnen gebruiken.