terug

De nieuwe Olympus PEN-F

De nieuwe mooi vormgegeven PEN-F is de meest krachtige PEN tot nog toe. Ondanks de geringe afmetingen van het compacte Micro Four Thirds-formaat beschikt de PEN-F over de technologie van de grotere, high-end Olympus OM-D camera’s. Denk hierbij aan het beste 5-assige beeldstabilisatiesysteem ter wereld (met 5 EV-stappen bij opnamen bij een lage ISO), 50-Megapixel foto-opnamen en een ingebouwde elektronische zoeker met een real-time preview van gemaakte aanpassingen.

pen-f camera

Belangrijkste PEN-F kenmerken: 

> Draai- en kantelbare LCD met hoge resolutie voor opnamen vanuit lastige perspectieven

> 50-Megapixel hoge-resolutie-opnamen

> Instelbare Mode Dial voor een snelle aanpassingen van favoriete instellingen

> Supersonic Wave Filter zorgt automatisch voor reiniging van de sensor zonder extra schoonmaakprogramma

> High-speed repeterende opnamen van 10 fps

> 1/8000 sec sluiter en ISO 80 equivalent voor opnamen onder heldere omstandigheden

> AF-spotmeting gekoppeld aan AF-punten voor een correcte belichting in elke situatie

pen-f back

De elektronische zoeker 

De nieuwe PEN is uitgerust met een ingebouwde elektronische zoeker die helpt bij het scherpstellen met focus-peaking en een beeldvergroting van 0,62x. De elektronische zoeker heeft een groot OLED-display met een resolutie van 2,36 miljoen, dat een real-time preview laat zien van de gekozen instellingen.

Nieuwe creatieve opties 

De grote metalen knop aan de bovenzijde van de PEN-F biedt toegang tot de nieuwste creatieve functies. Olympus is erin geslaagd om talrijke filters en opties toe te voegen die bovendien heel eenvoudig kunnen worden toegepast. Met de Creatieve Dial kunnen vier functies worden bediend, waaronder twee functies die nieuw zijn voor de PEN-serie: Monochrome Profile Control en Colour Profile Control. De eerste biedt een gradatiecurve, filmkorrel, schaduwaanpassing en zwart-witfiltereffecten met drie beschikbare voorinstellingen. Colour Profile Control beschikt eveneens over drie voorinstellingen en heeft betrekking op de gradatiecurve. Het kan worden gebruikt om de verzadiging van 12 kleuren aan te passen op 11 verschillende niveaus. Met een hendeltje achter op de camera switch je eenvoudig tussen de verschillende standen.

Geen low-pass filter 

In combinatie met een nieuwe 20-Megapixel MOS-beeldsensor, zonder low-pass filter, maakt het een nog langere belichting mogelijk bij lage ISO-waarden. De nieuwe sensor biedt een 25% betere resolutie zonder dat dit gevolgen heeft voor de hoeveelheid ruis of het dynamisch bereik.

Snelle respons 

Ook de autofocus werkt ongekend snel dankzij de Eye Detect AF-functie en het touchscherm waarop je direct een scherpstelpunt kunt aanwijzen. De snelle repeterende-opnamefunctie van 10 fps maakt het bijvoorbeeld heel gemakkelijk om bewegende voorwerpen te volgen. Op veler verzoek heeft Olympus de AF-spotmeting gekoppeld aan het AF-target, voor een correcte belichting onder alle omstandigheden. Verder zorgt de High Res Shot-functie, die we kennen van de OM-D, voor een resolutie van maar liefst 50 Megapixels.

De PEN-F is vanaf half februari 2016 verkrijgbaar in een zwarte en zilverkleurige uitvoering. De adviesverkoopprijs bedraagt € 1199,- voor alleen de body en € 1499,- voor een kit met het M.ZUIKO DIGITAL 17 mm 1:1.8 objectief. 

pen-f
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bekijk ook deze items